Declarația a fost făcută președintele republicii, Maia Sandu, într-un interviu acordat publicației Financial Times.
„Există încă oameni care privesc spre Rusia, dar sunt mai puțini”, a declarat președintele. În cadrul interviului, Maia Sandu a precizat că își dorește să ducă Moldova în Vest, în UE, fără ca, în același timp, să-i înstrăineze pe vorbitorii de limba rusă.
De asemenea, președintele și-a exprimat speranța că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va avea loc în paralel cu reintegrarea regiunii transnistrene în spațiul economic și de drept al Moldovei.
„Ne angajăm pentru reintegrare, dar aceasta nu ar trebui să fie în detrimentul integrării noastre în UE. Nu va fi ușor. Acest lucru nu se poate întâmpla într-un an”, a precizat Sandu.
Maia Sandu a mai declarat că Rusia folosește șantajul energetic și protestele stradale pentru a-și atinge scopurile în Moldova.
”Vrem să fim parte a lumii democratice. Rusia a încercat dintotdeauna să controleze Moldova, iar atunci când a văzut că nu mai poate folosi resursele energetice pentru a ne șantaja, a decis să recurgă la protestele stradale, profitând de problemele prin care trec cetățenii. Nu le-a reușit, așa că au schimbat din nou tactica și au încercat să aducă oameni din exterior pentru a provoca destabilizare” a declarat Maia Sandu.
Întrebată ce ar fi făcut dacă Moldova ar fi fost invadată militar, președintele Moldovei a răspuns fără întârziere: „Desigur că aș fi rămas”.
Maia Sandu susține că actuala putere de la Chișinău își dorește integrarea în UE și reglementarea conflictului transnistrean. ”Ne angajăm pentru reintegrare, dar aceasta nu ar trebui să fie în detrimentul integrării noastre în UE. Nu va fi ușor. Acest lucru nu se poate întâmpla într-un an”, a precizat Sandu.