Au fost puse pe masă diferite variante prin care să fie aduși mai mulți bani în vistieria statului și care să permită o eventuală indexare a pensiilor în toamnă.
TVA nu va crește anul acesta, dau asigurări oficialii, însă este posibil să fie introdusă impozitarea progresivă peste un anumit plafon ori să apară schimbări la taxele plătite pe salarii.
Ședința de coaliție a început după o discuție între premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor Tanczos Barna, care au dat apoi asigurări că TVA nu va crește.
Pe de altă parte, liderii coaliției caută surse de venituri care să echilibreze bugetul de anul acesta. Și sunt voci care susțin măsuri mai drastice.
O variantă pusă pe masă ar fi unificarea impozitului pe venit de 10% cu contribuția la sănătate, tot de 10 procente. Iar alta se referă la impozitarea diferențiată a celor cu venituri mari, fără ca un anumit plafon să fie menționat oficial deocamdată.
Marcel Ciolacu: ”Sunt scenarii pe care ni le-a transmis Banca Mondială timp de 4 ani de zile, cât și Comisia Europeană”.
Ilie Bolojan: ”Această chestiune nu a fost discutată în coaliție. Înainte de a crește taxe, trebuie să reducem cheltuielile statului”.
Unirea taxelor ar duce la o reținere de 45% de către stat a veniturilor angajatului
Dacă impozitul pe venit și contribuția la sănătate s-ar uni, taxarea pe muncă ar crește cu câteva procente, până la aproape 45% pentru angajat, pentru că acum cele două au baze de calcul diferite. La un salariu minim, statul ar încasa cu 40 de lei în plus.
Dacă cele două s-ar transforma într-o cotă unică de 16%, taxarea pe muncă s-ar reduce la sub 40% – un scenariu care, spre deosebire de primul, nu ar aduce mai mulți bani la buget.
Pe de altă parte, trebuie să fie tranșată și situația pensiilor. Deși liderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat că își dorește indexarea pensiilor de la 1 septembrie, liderul PNL Ilie Bolojan a declarat că astfel de vești nu ar trebui să fie date înainte de alegeri, pentru ca ulterior să nu fie onorate.
O decizie va trebui să fie luată pentru că Executivul și-a propus să adopte bugetul până pe data de 27 ianuarie. Ulterior, legea bugetului va fi dezbătută și votată în Parlament, în prima săptămână din februarie. Aleșii vor avea ultimul cuvânt.
Dacă bugetul nu va suporta indexarea pensiilor, guvernul ar putea acorda ajutoare pentru vârstnicii cu venituri medii si mici.