„Ştiu că aţi avut alegeri în iunie şi aveţi în septembrie, problema este de trendul politic, dacă creşte trendul pentru agresiunea lui Putin, România este în zona sigură, sigur aveţi o grămadă de indivizi rigizi, dar nu e ca în Franţa, unde noi membri ai parlamentului sunt chiar agenţi ai lui Putin. Ţări ca România, Polonia, Ţările Baltice sunt în zona sigură. Mereu m-am simţit în siguranţă aici.
Alegerile nu vor afecta poziţia României faţă de războiul din Ucraina. Aici mă simt în siguranţă, în Bucureşţti, la Varşovia, la Vilnius, la Tallinn, dar sunt multe locuri în care nu mă mai duc. Cu siguranţă nu m-aş duce în Ungaria, nu mă duc la Viena. Ştiu că sunt multe ţări în care sunt inflitraţi agenţi KGB. Ştiu riscurile, dar ce să fac? Mai bine nu mă gândesc. Dacă te temi, eşti ca şi mort”, a declarat Kasparov, într-o conferinţă de presă la Bucureşti.
România nu este un teritoriu în care Putin poate face un progres real
Totodată, fostul campion mondial la şah, devenit în ultimii ani unul dintre cele mai acerbi critici „în viaţă” ai lui Vladimir Putin, crede că România nu este atât de vulnerabilă la încercările liderului rus de a interfera în situaţia politică, în special când este vorba de alegeri, în schimb, Republica Moldova, care are alegeri prezidenţiale în octombrie, este o „ţintă naturală”.
„Evident, Putin este fericit să intervină oriunde poate, pentru a tulbura apele. Ştiu destul de puţin despre situaţia de aici (din România – n.r.), dar acesta nu este un teritoriu în care el să poată face un progres real. S-ar putea să mă înşel, dar nu văd nicio schimbare în politica externă a României care să depindă de rezultatul alegerilor. Candidaţi principali, cred că toţi, cu anumite nuanţe, susţin actualul curs politic al românilor”, a declarat Garry Kasparov.
El a avertizat însă că „Putin este activ” şi a spus că „activităţile sale acum pot fi văzute în Germania, în Franţa, în ţările în care, din păcate, există forţe politice puternice care pledează deschis pentru schimbarea poziţiilor europene faţă de Ucraina”.
Întrebat despre Republica Moldova, renumitul şahist a spus că Moldova a fost „natural” şi „cu siguranţă” una dintre ţinte, atunci când Putin a început războiul din Ucraina, pe care se aştepta să-l câştige foarte repede.
„Dar acum este blocat în Ucraina, însă se pare că nu-şi pierde concentrarea asupra Moldovei. Am văzut că politicienii pro-ruşi vin şi se întorc de la Moscova”, a menţionat disidentul rus.
„Şi dacă are o şansă de a incita situaţia acolo, o va face”, a avertizat el, deşi este de părere că în prezent, liderul de la Kremlin nu are suficiente resurse pentru a o face cu succes. „Dar, din nou, Moldova este una dintre ţinte”, a subliniat el.
Garry Kasparov se află la Bucureşti la Superbet Chess Classic 2024, cel mai puternic turneu de șah desfășurat în România.
În vârstă de 61 de ani, Garry Kasparov a fugit din Rusia în 2013 de teama persecuţiilor.
Devenit un critic proeminent al Kremlinului, el a fost pus în martie pe lista sa cu “terorişti şi extremişti”.