EPPO, prin biroul din Cluj-Napoca, conduce 12 percheziții în cadrul acestei anchete. Săptămâna trecută au avut loc trei percheziții la instituții publice – una în județul Galați și două în județul Constanța. Alte șapte percheziții au avut loc la domiciliile funcționarilor publici care lucrează pentru aceste instituții, iar două au avut loc la firme private.
Potrivit probelor, funcționari publici din cadrul AFDJ Galați au obținut finanțare europeană prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) pentru achiziționarea a două remorchere multifuncționale. Acesta a fost rezultatul unui contract de achiziție publică lansat în septembrie 2019, în valoare totală de 35.144.000 lei (aproximativ 7 mil. euro).
Se presupune că funcționarii publici au prezentat documente inexacte pentru a finanța proiectul. Deși ambarcațiunile erau destinate exclusiv navigației fluviale, suspecții au întocmit caietul de sarcini al licitației pe baza caracteristicilor tehnice mai restrictive și a cerințelor de construcție specifice navelor maritime. Prin urmare, tipul de ambarcațiuni care se încadrau în criteriile din caietul de sarcini a fost foarte limitat, ceea ce a împiedicat participarea altor operatori economici la procedura de licitație și, în cele din urmă, a favorizat un singur candidat, se arată în comunicatul EPPO.
În urma finalizării contractului cu societatea furnizoare, cele două remorchere au fost livrate în iulie 2021 cu un pescaj nautic mai mare decât cel prevăzut inițial în caietul de sarcini al licitației și în contractul de achiziție. Acest lucru le-a făcut să fie adaptate exclusiv pentru Dunărea maritimă, unde adâncimea apei permite navigația cu un pescaj mai mare. Cele două ambarcațiuni nu au putut fi utilizate pentru navigația fluvială, deoarece nu puteau tranzita rezervoarele pline ale sectorului fluvial al Dunării.
Prejudiciul cauzat bugetului UE se ridică la aproximativ 7 mil. euro, precizează EPPO.
Tupeu de infractor: Cherecheș dă România în judecată la CEDO
Fostul primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş (foto), condamnat pentru luare de mită, a dat în judecată România la CEDO şi afirmă în cererea sa că i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil. Apărătorul lui Cătălin Cherecheş, Răzvan Doseanu, a spus că cererea a fost înregistrată la CEDO. „I-au fost încălcate mai multe drepturi protejate de Convenţie, în special dreptul la un proces echitabil şi judecarea cauzei de către o instanţă indepedenţă şi imparţială, în condiţiile în care unul dintre judecătorii care a pronunţat soluţia în apel noi am considerat că era într-o stare de incompatibilitate”, a afirmat Răzvan Doseanu, pentru News.ro.
El a demarat și o cerere de contestație în anulare a pedepsei care se va judeca în continuare la Curtea de Apel Cluj. Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare şi dat în urmărire internaţională după ce a fugit în Germania. Ulterior, a fost extrădat și a fost adus în România, fiind încarcerat la Peniteniciarul Rahova.