Potrivit unei decizii luate la finalul anului trecut, din ianuarie 2023 miniștrii din Republica Moldova vor avea salarii majorate de la 19 mii de lei (4750 lei românești), salariul brut, până la 28 de mii de lei pe lună (7000 lei românești). Premierul, Natalia Gavrilița, califică drept justificată majorarea lefurilor miniștrilor, mai ales în contextul majorării volumului de muncă generat de obținerea statutului de țară candidată la aderare.
„Cred în salarii decente. Voi continua să depun eforturi ca să creștem salariile în sectorul public, ca să ne asigurăm că productivitatea muncii crește. Acum vom corecta o greșeală, un populism care a existat anterior când miniștrii aveau salarii mai mici decât secretarii de stat și șefii de direcții. Va fi readus nivelul de salarizare a miniștrilor în grila de salarizare în conformitate cu sistemul unitar de salarizare. Dar e nevoie să facem mult mai mult. Mai ales în contextul când am devenit stat candidat la aderare la UE, acesta este un efort al sectorului public semnificativ pentru ajustarea la legislația comunitară, la standardele europene. Cu siguranță, acest efort de creștere a salariilor va continua”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Mai mult, premierul spune că și ceilalți bugetari se vor bucura din luna februarie de lefuri majorate cu 1300 de lei. Majorarea salariilor bugetarilor are loc în condițiile unei inflații de peste 30%.
„La începutul lunii februarie angajații din sectorul public, cei din sectorul educației vor vedea creșterea salariilor cu 1300 de lei. Continuăm să muncim pentru a mobiliza fonduri ca să putem plăti salarii mai mari. În medie, este o creștere cu 15%, după o creștere în anul trecut cu 11% pentru toți angajații din sistemul bugetar. Dacă luăm creșterile de anul trecut și din acest an e vorba de o creștere cu 26%. Evident că nu e suficient. Decizia de creștere a salariilor pentru toți în mod egal urmează niște practici din țările europene care au decis că într-un an de criză, când inflația îi bate pe cei mai vulnerabili, e bine că aibă loc o creștere care procentual este mai mare pentru cei cu salarii mici”, a mai spus prim-ministrul R. Moldova.
De la 1 ianuarie 2023 a fost majorat până la 4 mii de lei și salariul minim pentru un program complet de 169 de ore pe lună. De asemenea, în acest an pensiile vor fi indexate cu 14%.