Testul pentru depistarea virusului papiloma uman (HPV), cu autorecoltarea de probe la domiciliu, a fost lansat în România. Easy HPV Test are o precizie de aproape 100%, spun producătorii, şi poate depista virusul chiar înainte ca acesta să provoace leziuni.
Peste 3000 de românce sunt diagnosticate, anual, cu cancer de col uterin, iar alte 1.800 mor din cauza acestei boli. Multe ar putea fi salvate dacă boala ar fi descoperită din timp. Din păcate, o mare parte din paciente amână vizita la ginecolog, a declarat, într-o conferință de presă, medicul Radu Vlădăreanu, preşedintele Societăţii Române de HPV.
„Infecţia cu HPV, responsabilă de 99,7% din cazurile de cancer de col uterin, este cea mai răspândită infecţie transmisă pe cale sexuală. Opt din 10 femei au de-a face cu această infecţie cel puţin o dată în viaţă. Este vital să o depistăm cât mai devreme, înainte de a cauza leziuni serioase. Astfel putem creşte semnificativ şansele de diagnostic, tratare şi vindecare a leziunilor colului uterin. Prin testarea ADN HPV, putem afla exact ce tip de hpv există în corp. Testul Babeș-Papanicolau nu ne spune infecția HPV, ne spune în ce măsură infecția a început să afecteze celulele colului uterin.”, a mai spus medicul care a precizat: Trebuie ştiut faptul că infecţia cu HPV poate fi dobândită nu numai în urma unui contact sexual ci şi prin orice contact cutaneo-mucos în regiunea genitală. Mai mult, prezervativele reduc riscul infecţiei cu HPV însă nu protejează complet. Din acest motiv, este important ca pacientele să meargă la ginecolog şi să îşi facă teste, indiferent de vârstă”, a punctat prof.dr.Radu Vlădăreanu
EASY HPV TEST – comandă online
„Până acum, testul HPV era posibil doar ca parte a unei examinări ginecologice. Cu Easy HPV Test, recoltarea de probe se desfăşoară rapid, în siguranţă şi poate fi efectuată şi acasă. Comanda se face online, dispozitivul de recoltare este livrat prin curier, într-un ambalaj discret, eşantionul fiind examinat într-un laborator specializat. În final, rezultatul poate fi vizualizat într-un cont online exclusiv protejat cu parolă. Dacă rezultatul este pozitiv, pacienta este îndemnată să consulte un medic ginecolog”, declară specialiştii Neumann Labs, firma producătoare a testului Easy HPV.
Testul identifică cele mai periculoase tipuri de virus HPV, printre care tipurile 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, respectiv 35, 39, 51, 56, 59, 66 şi 68.
Cancerul de col uterin este o boală în care celulele normale cervicale își schimbă structura devenind celule atipice. Acestea se transformă malign și se multiplică haotic.Transformarea anormală a celulelor colului uterin este asimptomatică, la fel și infecția cu virusul HPV. De aceea se recomandă efectuarea testului Babeș – Papanicolau cel puțin o dată pe an, completat cu genotiparea HPV (analiza moleculara a ADN-ului tulpinilor de HPV).