Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase a Spitalului “Victor Babeș” din Timișoara, face câteva recomandări pentru pacienții asimptomatici sau cu simptome ușoare, care aleg să rămână în izolare la domiciliu timp de 14 zile.
Specialistul le recomandă persoanelor bolnave de COVID-19 să ia legătura cu medicul de familie în fiecare zi, astfel încât acesta să îi poată monitoriza starea de sănătate.
“Recomandarea principală este ca zilnic să se țină legătură cu medicul de familie. Ca recomandări generale sunt: întărirea organismului cu vitamine, o alimentație bună și respectarea izolării. Este foarte importantă și chiar obligatorie această izolare”, a declarat medicul Virgil Musta pentru ziare.com.
Atitudinea influențează evoluția bolii
Depresia sau anxietatea sunt factori care duc la agravarea stării de sănătate a pacienților Covid. „Am observat că pacienții care sunt foarte fricoși, anxioși sau depresivi au o evoluție mai severă a bolii. Eu recomand să aibă încredere în medicii de familie și în noi, specialiștii, și să nu fie stresați de boală pentru că în marea majoritate pacienții evoluează bine”.
Vitamine și alimente care întăresc imunitatea
Repausul, o alimentație sănătoasă și administrarea unor vitamine precum zinc, seleniu pot ajuta enorm în procesul de recuperare.
Medicul trage și un semnal de alarmă: „Există semne de severitate cum sunt o tusea intensă, reapariția febrei, reactivarea unor simptome care devin intense și senzația de lipsa de aer sau de sufocare. Acestea sunt simptomele ar trebui să ne facă să ajungem urgent la spital pentru a fi evaluați biologic și imagistic pentru ca specialiștii să stabilească atitudinea față de pacient în continuare”.