Acest lucru, dar și pasiunile din copilărie, au atras zeci de mii de absolvenți de liceu către inginerie. Universitățile de profil își selectează în aceste zile noii cursanți. Multe pe baza unor examene dure.
România are nevoie, în următorul deceniu, de jumătate de milion de ingineri, spun rectorii universităților politehnice. Pe lângă IT, transport și comunicații, vine tare din urmă și sistemul de sănătate. În spitalele publice și în clinicile private, este nevoie de oameni care să securizeze informațiile.
Deși absolvenții acoperă numai un sfert din cerințele pieții, facultățile din orașele mari au păstrat un triaj serios.
La Timișoara, peste 8.000 de cadidați au dat un test scris, pentru un loc la Automatică și Calculatoare.
Absolvenții de politehnică, căutați în tot mai multe domenii
Profesorii spun că tot mai multe industrii sunt interesate de studenții politehniști. Pe lângă IT, transport și comunicații, vine tare din urmă și sistemul de sănătate. În spitalele publice și în clinicile private, este nevoie de oameni care să securizeze informațiile. Aproape 60% dintre viitorii studenți la politehnică vor profesa în domeniul în care iau licența. Jumătate dintre viitorii boboci din anul I au ingineri în familie.
Câți studenți încep cursurile la Politehnică din toamnă?
Cei 40.000 de elevi vor învăța, din toamnă, în uriașul campus al Politehnicii din București. 4.000 au fost înmatriculați în etapa de pre-admitere, pentru că aveau premii câștigate și au ajuns la standardele cerute de facultăți. Încă 2.000 au câștigat testul scris, din 10.000 de candidați. Așadar, concurența în acest an a fost 5 pe un loc.
Politehnica București a lansat o agenție proprie de plasare a forței de muncă. Studenții și masteranzii pot aplica pentru cele 20.000 de locuri de muncă și stagii de practică plătite, oferite de companiile partenere.