Tranzacțiile secrete și activele ascunse ale unora dintre cei mai bogați și puternici oameni din lume au fost dezvăluite în ceea ce este până acum cea mai mare scurgere de date privind legătura potentaților politici sau economici ai prezentului cu paradisurile fiscale offshore.
Printre miile de oameni politici, artisti, sportivi, afaceriști și miliardari care și-au ascuns banii în companii offshore se află și fugarul moldovean Vlad Plahotniuc, a cărui avere ”la vedere” se află în prezent sub sechestru, el fiind acuzat de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani.
Dosarul ”Pandora Papers” dezvăluie modul (și costurile aferente) în care Plahotniuc și-a creat o societate paravan în Noua Zeelandă, OTIV Trust, pentru care oligarhul a scos din buzunar, de-a lungul anilor, sute de mii de euro ca să ascundă zeci de milioane.
Relevate într-o anchetă marca Rise.md, documentele confidențiale din Pandora Papers arată întreg lanțul de firme-clonă al Trustului OTIV, dezvăluie milioanele care s-au oprit pe conturile familiei Plahotniuc din Elveția și Letonia, prezintă rolurile din trust și cine l-a păzit în toată aventura sa prin paradisuri fiscale.
Offshore-ul lui Plahotniuc, denumit după inițialele memebrilor de familie
Conform Rise.md, trustul OTIV a fost creat în Noua Zeelandă pe 22 noiembrie 2011 de către grupul Asiaciti Trust, o fabrică internațională de companii offshore. Asiaciti Trust anunța pe pagina oficială că: „Pentru rezidenții anumitor țări, trusturile internaționale pot reduce la minimum taxele pe proprietate și impozitele pe venit. Cu toate acestea, ele sunt mai utile în reglementarea succesiunii la averea familiei și pentru protejarea activelor de o mare varietate de riscuri, oferă intimitate și confidențialitate sporită”.
Societatea OTIV, denumită în baza unui acronim format din inițialele membrilor de familie (O – Oxana, T – Timofei, I – Inochentie, V – Vladimir) a fost proiectată astfel:
1. Fondatorul trustului (the Settlor) – Vladimir Plahotniuc.
2. Administratorii trustului (the Trustees) – AsiaTrust New Zealand Limited (împreună cu Asiaciti Trust New Zealand Limited), apoi avocații ciprioți de la C.Argyrou & Associates (Trustees) Ltd.
3. Fondul inițial al trustului – 100 de euro, primii bani ai organizației transferați de fondator pentru a constitui capital social al trustului.
4. Beneficiarii (The beneficiaries) – Oxana Childescu (fosta soție a lui Vladimir Plahotniuc) Timofei și Inochentie Plahotniuc (cei doi copii ai lui).
5. Protectorii (The Protector) – Andrian Candu (foto), deputat, finul de cununie al oligarhului Plahotniuc, apoi președinte al Parlamentului, ulterior și Cezara Salinski, parteneră de afaceri a lui Plahotniuc și Candu.
6. Depozitarul final – Andrei Plahotniuc, fratele lui Vladimir Plahotniuc, având mai multe roluri, unul important referindu-se la faptul că, dacă trustul își întrerupe activitatea, administratorul trustului poate să transmită banii rămași către depozitarul final.
Crearea trustului OTIV l-a costat pe Plahotniuc 15 mii de euro, iar plata anuală de administrare a fost de la bun început de 60 de mii de euro.
Suveica financiară a lui Plahotniuc
La momentul constituirii fondului, Plahotniuc era deputat și prim-vicepreședintele Parlamentului. În declarația de avere pentru 2011, semnată pe propria răspundere, nu există nicio mențiune despre afacerea din Noua Zeelandă. La fel a acționat și în următorii ani. Nimic despre Noua Zeelandă, chiar dacă legea îl obliga să declare tot ce are.
La șapte zile de la crearea Trustului OTIV, în Noua Zeelandă apare o nouă firmă offshore – Mavogan Overseas Holdings Limited. Aceasta este prima companie deținută în totalitate de Trustul OTIV. Din facturile emise de către AsiaTrust New Zealand Limited reiese că oamenii lui Plahotniuc au plătit pentru înființarea Mavogan Overseas Holdings Limited suma de 7350 de euro. Interesele lui Plahotniuc din Noua Zeelandă sunt extinse în Cipru. Astfel, Mavogan Overseas Holdings Limited (Noua Zeelandă) devine proprietară a firmei fiice: Mavogan Holding Limited din Cipru, ambele cu denumiri asemănătoare. După ce s-a ascuns în spatele unor firme paravan și oameni de paie din Noua Zeelandă și Cipru, interesele lui Plahotniuc sunt vizibile și în Olanda. Mai exact, Mavogan Holding Limited din Cipru preia OTIV Prime Holding BV cu sediul în Amsterdam.
La rândul său, holdingul OTIV din Olanda a fost constituit din patru firme și toate încep cu acronimul OTIV, adică inițialele membrilor de familie (O – Oxana, T – Timofei, I – Inochentie, V – Vladimir): OTIV Prime Media BV, OTIV Prime Real Estate BV, OTIV Prime Hospitality BV, OTIV Prime Services BV. Toate aceste societăți cu sediul juridic în Amsterdam au devenit stăpâne la zeci de firme din Moldova.
Astfel, din Olanda prin intermediul unor persoane interpuse, Plahotniuc a devenit magnat media în Moldova, proprietar de hoteluri și a unei companii aeriene, dar și beneficiarul unor clădiri de business.
În iunie 2017, Plahotniuc își aduce Trustul OTIV mai aproape de casă. Astfel, cea mai importantă organizație a lui este transferată din Noua Zeelandă în Cipru, fiind lăsată pe mâinile avocaților ciprioți de la C.Argyrou & Associates (Trustees) Ltd.
În documentul prin care s-a decis emigrarea OTIV-ului apare confirmarea că trustul deține 100% din Mavogan Overseas Holdings Limited, adică el este beneficiarul real.
Mutarea de pe o insulă pe alta a presupus și un transfer de documente originale și extrase din arhiva Trustului OTIV. Astfel, curierii internaționali au adus din sud-vestul Oceanului Pacific în Cipru peste 40 de acte, printre care se regăsesc un set de documente cu firmele din Olanda – ale holdingului OTIV Prime, și un set cu extrase ale firmelor din Moldova: Prime Broker SRL, Victoria Leasing SRL, Victoria Asigurari SRL, Argus-S SRL, Argus-Teh SRL, Nobil Air SRL, TOP Galeria SRL.
RISE Moldova a analizat rapoartele financiare ale Trustului OTIV pentru 2012-2015 și a urmărit cele mai mari tranzacții financiare. Astfel, potrivit raportului anual „OTIV Trust” pentru 2012 (anul fiscal se încheie la 31 decembrie 2013 – n.r.), redactat de AsiaTrust New Zealand Limited, trustul avea în primii ani de viață investiții de 127,7 milioane de dolari.
În următorul raport anual din 31 martie 2014, OTIV Trust înregistra pentru 2013 un venit de 35,5 milioane de dolari. O sumă asemănătoare, în perioada 2013-2014, a fost transferată Oxanei Childescu, fosta soție a lui Plahotniuc.
Conform unui raport ulterior, din 31 martie 2015, trustul raporta pentru 2014 un venit mai mic – 3,9 milioane de dolari. Totodată, au fost consultate și rapoartele Mavogan Overseas Investments Limited, observându-se faptul că în 2016, compania a avut un venit net de 2,8 milioane de dolari.
Citește aici întreg articolul despre dezvăluirile Pandora Papers în cazul lui Plahotniuc