Poliţiştii Serviciului de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Ploieşti, au efectuat 10 percheziţii domiciliare, în judeţele Prahova şi Ialomiţa, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranți, facilitarea șederii ilegale în România și spălarea banilor.
Opt mandate de aducere au fost puse în aplicare. Potrivit unui comunicat al poliției prahovene, „din cercetări a reieșit că, începând din anul 2021, trei persoane, din Prahova, ar fi înfiinţat mai multe societăţi comerciale prin intermediul cărora ar fi solicitat şi ar fi obţinut avize de muncă, în vederea angajării în România a cetăţenilor străini proveniţi preponderent din Pakistan, India, Bangladesh, Sri Lanka, Nepal.
De asemenea, în mecanismul infracţional, ar fi fost angrenate şi alte societăţi administrate de persoane aflate în anturajul acestora, precum şi trei cetăţeni străini.
În realitate, membrii grupării infracţionale nu și-ar fi îndeplinit obligaţiile de angajare şi, după ce ar fi încasat comisioanele aferente demersurilor întreprinse pentru aducerea în ţară, ar fi asigurat cetăţenilor străini servicii de cazare şi transport/transfer către zona frontierei de vest a României.
În acest context, pentru ascunderea originii ilicite a banilor, sumele obţinute din traficarea cetăţenilor străini ar fi fost transferate în diferite conturi bancare, dar ar fi fost şi investite în edificarea unui imobil. În urma percheziţiilor domiciliare, au fost descoperite și ridicate diverse sume de bani- 219.240 de euro, 88.700 de lei, 5.200 de USD, 200 de lire sterline, precum și 11 telefoane mobile, 5 laptopuri, un stick USB, 7 ștampile, 25 de carduri bancare, precum şi înscrisuri de natură a întregi materialul probator. Procurorul de caz din cadrul DIICOT Ploieşti a dispus reţinerea a 7 dintre persoanele bănuite, pentru 24 de ore.
În cursul zilei de astăzi (ieri – n.n.) a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Prahova, cu propunere de arestare preventivă pentru două dintre persoanele bănuite, iar față de celelalte cinci a fost propusă măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile”.
Tot în comunicatul IPJ Prahova se mai menționează faptul că ” suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, la acțiuni participând și poliţişti din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Ialomiţa și ai Serviciului pentru Imigrări al Judeţului Prahova, precum şi jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploieşti și inspectoratelor de jandarmi judeţene Prahova şi Ialomiţa (…)”.