La manifestație au participat reprezentanți ai diasporei din diferite regiuni ale Rusiei care aveau pancarte cu mesaje cum ar fi: „Suntem împreună cu Guțul”, „Soarta Găgăuziei este soarta Guțul” sau „Nu poți să-i închizi pe toți gagăuzii”.
Protestatarii au cântat imnul Găgăuziei, relatează jurnaliștii Ria Novosti, agenția oficială de presă a Rusiei.
Protestatari plătiți
Participanții la protestele în susținerea bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, sunt recrutați pe internet, fiindu-le promisă o remunerare financiară de 5.000 de ruble rusești, adică puțin peste 20 de euro, pentru prezența de cinci ore la manifestații, potrivit unor anunțuri publicate în limba rusă pe WhatsApp, dar distribuite și pe canale de Telegram.
Conform acelorași anunțuri, la manifestații pot participa și copii de peste 7 ani, care vor fi plătiți și ei, iar protestele au loc cu aprobarea conducerii Moscovei.
În capitala Federației Ruse a avut loc un protest similar și în data de 26 martie, adică a doua zi după reținerea Evgheniei Guțul.
În replică, responsabilii Ministerului moldovean al Afacerilor Externe (MAE) au subliniat că „Ne bucurăm că moldovenii învață pe ruși cultura protestului. Nu putem să nu remarcăm că este unicul protest permis de autoritățile ruse”.
Apropiata lui Șor, apărată de Moscova
Mai mult, Kremlinul a criticat reținerea bașcanei Găgăuziei. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a menționat că autorităţile moldoveneşti folosesc metode de presiune flagrantă asupra politicienilor populari rivali ai Maiei Sandu.
„Noi, desigur, condamnăm astfel de acţiuni şi credem că Chişinăul ar trebui să renunţe la astfel de metode şi să ofere libertate de acţiune tuturor forţelor politice din ţară. (…) Aparent, Chişinăul a ales tactica de a nu respecta legea, de a nu respecta principiile democraţiei, de a nu respecta principiile pluralismului politic şi de a exercita pur şi simplu presiuni nejustificate asupra tuturor concurenţilor politici”, a afirmat Dmitri Peskov.
Potrivit lui Dmitri Peskov, reţinerea lui Guţul „depăşeşte toate normele şi principiile democratice”.
„În multe feluri, ele (autorităţile moldoveneşti) copiază probabil modul de comportament al României vecine, unde au călcat în picioare democraţia, ne referim la cazul lui Georgescu”, a conchis purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Şi Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a transmis o declarație prin care a subliniat că opozanţii preşedintei Maia Sandu se plâng că republica a fost „transformată într-un stat poliţienesc”.
Mihai Popșoi, șeful diplomației de la Chișinău, a reacționat, menționând că ,,Conducerea Rusiei s-a apucat să apere deschis grupările criminale din Republica Moldova”, subliniind că ,,regimul de la Kremlin, care persecută opoziția și ucide politicienii incomozi, nu este în măsură să ofere lecții de democrație”.
Arestată pentru 20 de zile
Evghenia Guțul, încătușată acum cinci zile pe Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce ar fi încercat să fugă din țară, a fost arestată pentru 20 de zile. Decizia a fost luată în data de 28 martie de magistrații Judecătoriei Chișinău cu sediul în sectorul Ciocana.
Învinuita a afirmat că este nevinovată, susținând că ,,Este un dosar politic”.
Aceasta este judecată în altă anchetă penală inițiată pentru ,,complicitate la finanțarea ilegală a partidului politic și a unui concurent electoral din partea unui grup criminal organizat”.
Evghenia Guțul a devenit cunoscută după ce în luna mai a anului 2023 a câștigat scrutinul din Găgăuzia, ea candidând la funcția de bașcană pe listele formațiunii Șor a oligarhului fugar, Ilan Șor, partid scos în afara legii în același an. Până atunci, ea nu a fost prezentă în viața politică a regiunii proruse și nici în activitatea publică a partidului.
În ultimii ani, aceasta a întreprins mai multe vizite în Rusia. În luna martie a anului 2024 a avut o întrevedere cu Vladimir Putin, susținând că l-a anunțat pe liderul de la Kremlin despre presupusele presiuni ale Chișinăului asupra Comratului.
Iar în luna aprilie 2024, apropiata lui Ilan Șor s-a deplasat din nou la Moscova, amenințând Chișinăul cu independența Găgăuziei dacă Republica Moldova se va uni cu România.
Evghenia Guțul este apropiata oligarhului fugar Ilan Șor, considerat instrumentul Kremlinului în destabilizarea Chișinăului.