Luni, 9 martie, creştinii ortodocşi îi sărbătoresc pe Sfinţii 40 de Mucenici, soldaţi romani care pentru credinţa lor au fost omorâţi în vremea împăratului Licinius, din porunca guvernatorului Agricola.
Tradiţia de a prepara mucenici în familie se respectă în toate zonele ţării. Femeile pregătesc 40 de figurine din aluat, numite „sfinţişori sau mucenici”, în funcţie de zona geografică. Mucenicii împletiţi din aluat dospit au forma cifrei opt şi reprezintă simbolul echilibrului cosmic.
In sudul tarii sunt mai cunoscuți “mucenicii in zeama” in timp ce la moldoveni se servesc cei framantati sub forma unui covrig, unsi cu miere pe care se presara miez de nuca din abundenta.
La zona Vasluiului barbatii, neindreptatiti ca astazi numarul de pahare cu vin este limitat la 40 sau maxim 44, au dispensa de la preot sa-si compeleteze ratia de “elixir” cu 4 pet-uri de bere sau 440 mililitri de spirt.
Singura obligatie pe care trebuie sa o respecte cu sfintenie este sa mearga impleticit astfel incat urmele lasate de pasii lor in tarana ulitei sa deseneze o insiruire de opturi, exact ca forma mucenicilor, pentru a arata echilibrul ancestral din familia romaneasca.