„S-a mai discutat despre o temă atât de importantă pentru USR PLUS, dar și pentru întreaga coaliție (de guvernare – n.r.), cea legată de pensiile speciale și, pe termen scurt, pensiile speciale ale parlamentarilor. Va fi pe agenda Biroului Permanent Reunit de mâine dimineață (marți dimineață – n.r.), astfel încât miercuri, când va fi ședință de plen reunit, sper să avem pe ordinea de zi regulamentul privind deputații și senatorii, astfel încât să votăm, să vedem dacă reușim miercuri, eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, un prim pas necesar, un prim pas promis, o primă obluigație morală asumată”, spune liderul USR PLUS Dan Barna.
El spune că prioritară este „soluționarea întregii problematici a pensiilor speciale”.
„Știm însă din deciziile CCR, și eu vreau să ieșim din logica aceasta a ipocriziei retorice pe care o vedem în diverse spații media. Fiecare categorie de pensii numite speciale la modul generic trebuie să aibă o reglementare și o lege distinctă, tocmai pentru a evita problemele de constituționalitate. Atunci, ceea ce am agreat în coaliție – într-adevăr, colegul meu, vicepremierul Kelemen Hunor, și-a exprimat rezerve legate de această abordare – dar ceea ce spun e să facem pașii pe care trebuie să-i facem. Pensiile speciale ale parlamentarilor sunt un pas firesc, un pas logic. Pentru celelalte categorii avem grup de luctru prin care analizăm care e abordarea sustenabilă și funcțională juridic, fie că rezolvarea înseamnă impozitare, unde CCR ne-a spus că nu se poate elimina, fie eliminarea. Noi am stabilit în principiu un termen de două luni în care să avem aceste opțiuni și variante pe fiecare categorie de pensii speciale”, adaugă Barna.
El precizează că proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor va intra în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului cel mai târziu săptămâna viitoare.