Este vorba despre cel pentru condiții vătămătoare, care scade la 300 de lei brut. Ca reacție, mii de salariați de la ministerele de Finanțe și Fonduri Europene, dar și de la ANAF și Casa de Pensii au ieșit în fața instituțiilor, în semn de protest.
Guvernul a hotărât reducerea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare, de la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 de lei brut, cât era acum, la 300 de lei brut, de la 1 iulie. Asta înseamnă că de acum acest spor va aduce un plus de 174 de lei net.
Măsura a scos în stradă mii de angajați. De pildă, chiar angajații de la Ministerul Finanțelor au ieșit pe scările instituției să-și exprime nemulțumirea față de tăierea sporului care, spun ei, le reduce veniturile cu 10%.
Au protestat și funcționarii din Ministerul Proiectelor Europene. Aceștia au afișat pancarte cu mesajul: „Nu noi am creat criza”.
Dragoș Pîslaru, ministrul Proiectelor Europene: „Când am venit la Bruxelles, am aflat de acest protest spontan. Înțeleg foarte bine dialogul și vom clarifica în interiorul ministerului”.
Proteste la mai multe instituții din țară
În țară, au oprit lucrul salariați din Trezorerie, dar și de la ANAF și case de pensii, ori agenții de ocupare a forței de muncă.
Sindicatele din Consiliul Economic și Social au calculat că măsura duce la o scădere netă a veniturilor lunare pentru zeci de mii de persoane, iar pierderile salariale pot ajunge în unele cazuri la 1.200 de lei lunar.
Guvernul a calculat că va economisi 2,7 miliarde de lei anual din această măsură, care se va aplica până în decembrie 2026.
Într-un mesaj publicat pe Facebook, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, spune că ani la rând ni s-a livrat iluzia unei economii în plin avânt, când în realitate creșterea a fost alimentată cu bani de împrumut.
„Am întins plapuma mai mult decât ne permiteam”, afirmă responsabilul de la Finanțe, justificând nevoia de reduceri de cheltuieli.
Guvernul a decis și reducerea la jumătate a concediului suplimentar de odihnă pentru angajații care lucrează în condiții vătămătoare.
Alte 200 de sporuri, analizate de guvern
Executivul a anunțat deja că va analiza toate cele peste 200 de sporuri care sunt acordate în prezent în sistemul bugetar și care costă bugetul aproape 14 miliarde de lei anual.
Și spunea recent chiar premierul Ilie Bolojan că aceste sporuri vor fi legate de performanță – este cazul sporului acordat în privința proiectelor europene, cu bani europeni, și care în momentul de față este acordat indiferent dacă respectivii bani europeni sunt atrași sau nu.
De altfel, urmează să fie făcute și alte modificări în cazul sporurilor și primelor primite de angajații de la stat, ori prin hotărâri de guvern, ordonanțe de urgență sau, cel mai târziu, în 2026, atunci când vom avea și o nouă lege a salarizării unitare.