Se apropie postul Crăciunului și trebuie să avem un stil de viaţă sănătos în această perioadă. S-a demostrat că persoanele care ţin post riscă să ia în greutate. Principala cauză: alimentele potrivite acestui regim alimentar sunt de multe ori foarte bogate în carbohidraţi, lucru care cere o atenţie deosebită şi urmarea câtorva reguli simple pentru a menţine silueta dorită.
Unul dintre lucrurile la care persoanele care ţin post trebuie să fie atente este cantitatea de hrană din farfurie sau alimentele pe care, de multe ori, le consumă pe fugă. Foarte multe feluri de mâncare de post conţin zahăr în compoziţie, iar consumul de cantităţi mai mari din aceste alimente poate duce nu numai la îngrăşare, ci şi la apariţia, în timp, a unor probleme de sănătate.
Un alt element important este reprezentat de orele la care mănâncă persoanele care ţin post. Cel mai indicat este ca fiecare să respecte un program fix al meselor principale, iar cina să nu fie luată mai târziu de ora 19.30.
Top 10 alimente sănătoase care pot fi consumate în post
Alimentele sănătoase pe care le poţi consuma în perioada postului şi care nu favorizează acumularea kilogramelor în plus:
1. Ciuperci 2. Legume proaspete de sezon 3. Cereale şi pseudocereale – quinoa, amaranth, mei, hrişcă, ovăz – cu moderaţie 4. Oleaginoase – migdale, nuci, alune, seminţe de dovleac crude, seminţe de floarea soarelui – cu moderaţie ( 1-2 pumni de seminţe crude/zi) 5. Leguminoase – linte, fasole, mazăre – cu moderaţie 6. Orez sălbatic 7. Polen 8. Lăptişor de matcă 9. Măsline – cu moderaţie 10. Fructe proaspete – 2 fructe/ zi
Beneficiile postului
Experţii în alimentaţie consideră că postul e o perioadă de 8-12 ore în care nu mânânci nimic. Există studii care au arătat că perioadele de post scurte au efecte pozitive asupra corpului. Astfel, ele pot extinde durata de viaţă a unei persoane şi au un efect benefic asupra imunităţii, precum şi a sănătăţii mintale.