Daniel Horodniceanu riscă să rămână fără funcția de conducere din CSM și chiar să piardă mandatul de membru al Consiliului dacă raportul Inspecției Judiciare va arăta că a comis o abatere disciplinară.
Inspectorul care face verificările va stabili dacă Daniel Horodniceanu a comis o abatere disciplinară, iar ulterior, pe baza unui raport, Secția pentru Procurori în materie disciplinară a CSM va decide sancțiunea, dacă este cazul. Pedepsele pentru abateri disciplinare variază de la avertisment, diminuarea salariului pe o anumită perioadă, retrogradarea din gradul profesional deținut până la excluderea din magistratură. Decizia finală aparține însă instanței de contencios, în acest caz fiind vorba despre Înalta Curte de Casație și Justiție.
În ceea ce privește funcția de vicepreședinte al CSM, revocarea se poate aplica în caz de neîndeplinire sau îndeplinire defectuoasă a atribuţiilor, la propunerea unei treimi din numărul membrilor CSM și prin votul majorității plenului, în prezenţa a cel puţin 2/3 dintre membrii săi. Până la închiderea ediției, plenul CSM nu a dezbătut acest subiect în ceea ce îl privește pe Daniel Horodniceanu, potrivit informațiilor „Adevărul“.
Totodată, legea dă posibilitatea ca un magistrat să poată fi suspendat din funcție pe durata verificărilor, ceea ce ar atrage automat și suspendarea din funcția de membru al CSM în acest caz. Nu în ultimul rând, cea mai dură sancțiune care s-ar putea aplica în cazul fostului șef al DIICOT ar fi excluderea din magistratură.
De altfel, Sindicatul Național al Polițiștilor a cerut demiterea lui Horodniceanu de la CSM, abordarea acestuia în discuția cu polițiștii fiind catalogată drept greșită și de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.
Cum se apără magistratul
Daniel Horodniceau a fost oprit de poliţişti după ce ar fi făcut o depăşire fără a da semnal. În momentul în care i s-a solicitat să se legitimeze, acesta le-a oferit legitimaţia de procuror şi s-a arătat intrigat că nu este recunoscut, menţionând că va discuta cu şeful Inspectoratului de Poliţie, potrivit unei înregistrări video publicată de jurnalist.ro.
„Nu văd cum aţi putea să aveţi tupeul ăsta cu un procuror care a condus structura de crimă organizată. (…) Eu sunt în măsură să fac orice, din cauza mea aveti un 15% la salariu, în favoarea dvs, eu am vorbit cu ministrul Oprea în 2016 şi dvs aţi luat 15%“, a continuat magistratul, nemulţumit de atitudinea poliţiştilor şi exprimându-şi aprecierea pentru oamenii legii care „sunt respectuoşi, ştiu să vorbească cu oamenii şi, mai ales, cu procurorii“.
Ulterior, magistratul a transmis că a fost oprit de polițiști fără să fi încălcat legea, catalogând acțiunea acestora drept „o scenetă bine pusă la punct”. Procurorul susţine că a fost provocat să reacţioneze astfel de faptul că poliţiştii pretindeau că nu îl cunosc, dar menționează și anumite probleme personale.
„Dacă s-ar trece dincolo de reacția mea, pe care, fie ea și provocată, o regret sincer, subiectul conține și tema mai largă a faptului că polițiștii pot opri fără niciun motiv șoferii în trafic pretinzând încălcări ale legii a căror falsitate este imposibil de probat pentru șofer“, a afirmat fostul şef al DIICOT, pentru Digi24.