Nu le-a vândut. Dar nici nu le mai deține. Potrivit declarațiilor sale de avere din perioada 2015 – 2017, apartamentele i-au fost executate silit de ANAF și de bănci și au ajuns la diverse firme și persoane fizice.
Chiar și așa, Negoiță rămâne cel mai bogat dintre cei 7 primari din București. Dar și cel mai datornic la stat dintre edilii Capitalei.
Doar la ANAF are Robert Negoiță de plată sume care depășesc cu mult averile însumate ale tuturor celorlalți 6 primari din oraș.
În prima declarație de avere pe care a depus-o ca primar de sector, în anul 2012, Robert Negoiță menționa că are acțiuni în valoare de 52 de milioane de lei la firme ale sale sau ale familiei, dar şi:
– 32 de terenuri arabile în Popești-Leordeni
– 20 de terenuri intravilane în București, Voluntari, Popești – Leordeni și Constanța
– 4 case de locuit în București, Voluntari și Popești-Leordeni
– un spațiu de producție la Afumați și mai multe subsoluri de bloc
– 111 apartamente pe Splaiul Unirii nr. 9, în Confort City
– 16.000 de mp de locuri de parcare, tot în Confort City
În anul precedent – când era parlamentar – Robert Negoiță avea mai multe apartamente.
Dar 20 dintre ele, în valoare de aproape 2,6 milioane de lei, împreună cu mai multe locuri de parcare, îi fuseseră luate prin executare silită.
Presa a scris, în repetate rânduri, de-a lungul anilor, că ANAF i-a scos la licitație lui Negoiță apartamentele, în contul unor datorii pe care acesta refuza să le achite.
În declarațiile de avere mai vechi ale lui Robert Negoiță era menționat că banii încasați din vânzarea apartamentelor și locurilor de parcare îi erau popriți, în contul datoriilor.
La preluarea mandatului, Robert Negoiță menționa, în declarația de avere, că avea – pe lângă sume uriașe împrumutate propriilor firme și pe lângă sume pentru care era girant, următoarele datorii:
- 202.502.734 de lei la ANAF
- 2.201.167 de lei la primării (cea a Sectorului 4, cea din Voluntari, cea din Popești Leordeni, cea din Afumați).
- 24.001.374 de lei împrumutați unor firme
În anii următori, numărul de apartamente s-a „subțiat”, pe măsură de Robert Negoiță a fost executat silit. Ultimele apartamente trecute la capitolul posesiuni apar în declarația de avere din anul 2017.
Presa a relatat, în repetate rânduri, că ANAF i-a scos apartamente la vânzare, în contul datoriilor neachitate.
În declarațiile de avere pe care găsiți aici puteți vedea și numele celor care au cumpărat apartamentele.
Negoiță nu a recunoscut ca legitime acele datorii niciodată și – la solicitarea presei – a precizat că le-a contestat în instanță și că va plăti doar dacă așa va hotărî justiția.
Potrivit celei mai recente declarații de avere, Negoiță nu mai are niciun apartament.
Deține în continuare:
– 14 terenuri agricole
– 11 terenuri intravilane
– cele 4 case și alte câteva construcții a căror destinație nu e precizată, în Popești Leordeni și Voluntari
– acțiuni în valoare de 52 de milioane lei la firme de familie
– salariu net de 185.736 lei/an pentru activitatea de primar de sector și un venit net de 23.341 de lei anual ca membru în Comitetul European al Regiunilor. Per total, în medie, e vorba despre un venit curent de circa 17.500 lei net/lună.
Datoriile lui Negoiță sunt mai mari acum decât la momentul în care a fost ales primar prima oară. Mai exact, în ciuda executărilor silite, Negoiță datorează:
- 268.989.499 de lei la ANAF. Datoria e cu 32% mai mare decât în 2012, când a devenit primar
- 4.768.691 de lei la primăriile Constanța, Voluntari, Popești Leordeni și Afumați. Datoria e cu 116% mai mare decât la preluarea primului mandat de primar de sector
- 1.000.000 de euro la Banca Transilvania
- 10.991.048 de lei mai multor firme
Per total, vorbim despre datorii declarate de peste 58,5 milioane de euro ale primarului Sectorului 3, Robert Negoiță.