Organizațiile Expert Forum, Centrul pentru Inovare Publică, Asociația Civica, Centrul de Resurse pentru participare publică , Centrul pentru Resurse Civice, ActiveWatch și Centrul Român de Politici Europene critică vehement majorarea substanțială a subvențiilor pentru partidele politice. Aceasta a crescut cu aproape 25% în urma ultimei rectificări bugetare. Asociațiile subliniază că subvențiile, deja record în 2024 (314 milioane de lei înainte de rectificare), sunt gestionate netransparent și că sporirea cu 73 de milioane de lei a bugetului Autorității Electorale Permanente este nejustificată.
„Am criticat constant valoarea ridicată a subvențiilor și modul netransparent de cheltuire a acestora, al căror volum a atins în 2024 un nivel record (314 milioane de lei, înainte de rectificare). Majorarea ad hoc cu 73 de milioane de lei a bugetului Autorității Electorale Permanente pentru subvenții la rectificarea din septembrie arată lipsa de voință în crearea unui cadru pentru campania electorală care să încurajeze competiția și integritatea, fiind complet nejustificată și periculoasă pentru corectitudinea proceselor politice și electorale”, arată organizația Expert Forum într-un comunicat.
Guvernul PSD+PNL a aprobat această creștere fără vreo consultare reală, în condițiile în care cele două partide sunt principalii beneficiari ai acestor fonduri, mai arată sursa citată.
Iar creșterea subvențiilor adâncește inegalitățile între concurenți, atrag atenția organizațiile. „Observăm cum finanțarea politică pentru câteva partide se suportă aproape exclusiv de la stat, iar partidele care beneficiază de aceste fonduri nu mai sunt motivate să-și asigure independența sau sprijinul real al celor pe care ar trebui să-i reprezinte. În anumiți ani, finanțarea de la stat depășește 90% din fondurile partidelor politice”, potrivit Expert Forum. Pe lângă subvențiile primite înaintea alegerilor, acestea mai au dreptul și la rambursări pentru fondurile private, dacă trec de pragul de 3% din voturi obținute, susține sursa citată.
„Deși finanțarea politică de la bugetul de stat are menirea de a crește integritatea vieții politice și a alegerilor, acest lucru s-ar putea întâmpla doar dacă banii ar fi dați pe criterii transparente, clare și nediscriminatorii. În cazul României, aceste subvenţii au, mai degrabă, un efect pervers, avantajând şi consolidând un oligopol de partide, afectând corectitudinea procesului electoral şi contaminând dezbaterea publică. Partidele se îmbogăţesc, democraţia sărăceşte”, avertizează organizațiile.