Şeful Apărării Civile din Buzău spune că locatarii sunt obligaţi prin lege să debaraseze în 24 de ore adăposturile. Care sunt, oricum, într-o stare precară, nefiind renovate de zeci de ani.
“Avem 39 de adăposturi, starea lor este funcţionabilă, singura problemă este că ele la ora actuală sunt ocupate de cetăţenii de pe scările respective. Dar fiecare cetăţean de pe scara respectivă ştie conform legii că în termen de 24 de ore trebuie să cureţe aceste adăposturi. Ele sunt întreţinute, tocmai de aia le-am lăsat în grija lor, întrucât au şi lumină în ele, au căldură în ele”, declară Marian Popa, şef Protecţie Civilă Buzău.
Un buzoian spune că e gata să elibereze în orice clipă adăpostul de apărare civilă pe care l-a ocupat: “Am murături, conserve, nişte dulceaţă toate neamurile. Le scot de aici, într-o jumătate de oră dacă mi se cere, ce să fac, că nu oi scoate de acum şi rafturile.”
La Focșani, în schimb, sunt zeci de buncăre săpate fără autorizaţie pe spaţiul public. În beciurile respective, oamenii țin murături și alte acareturi.
Mai mult decât atât, sunt și o mulțime garaje construite unul lângă altul, de asemenea fără nicio autorizaţie.
„Nu se respectă nimic, fiecare construieşte după cum îl taie capul. Poliţia Locală trece zilnic cu echipaje pe aici, dar pare să-i intereseze doar ordinea publică, mai puţin aspectul oraşului. Unul îşi ţine în ele baxurile cu apă, altul damigenele cu vin, am văzut beci ultradotat, cu apă trasă şi curent electric, făcute, bineînţeles, clandestin. Un locatar are acolo un fel de bar, cu tot felul de băuturi, unde vara vecinii se cinstesc. Este râsu’-plânsu’ la noi”, a povestit pentru Adevărul un focșănean cu spirit civic.
Municipalitatea din Focşani a început deja un proces de desfiinţare a construcţiilor fără autorizaţie.