Vasile Bănescu vorbește pentru prima dată contrar direcției asumate public a Bisericii Ortodoxe Române, critică Patriarhia pentru faptul că a ales să se declare neutră față de discursul așa-zis creștin al extremistului Călin Georgescu și cere răspicat Bisericii să se ridice împotriva a tot ceea ce propagă acesta.
Bănescu conjură practic Biserica Ortodoxă Română să ia atitudine și să își asume în acest fel rolul de lider spiritual al românilor.
”Discernământul creștin
…nu se lasă invitat, așteptat, somat.
El reacționează reflex și ferm în aria onestității morale. Nu e laș, defensiv, șerpuitor și criptic. Nu se exprimă în jargon presărat cu dulcegării „duhovnicești” rupte de realitatea imediată în probleme și situații cruciale pentru comunitate”, a scris Bănescu pe pagina sa de Facebook.
Fostul purtător mirean al cuvintelor preoțești rostite dinspre Dealul Mitropoliei își dojenește acum apropiații în straie de ierarhi.
Vasile Bănescu explică Patriarhiei Române că nu are voie să fie neutră față de ce a stârnit acum Călin Georgescu în societatea românească. Și cere Bisericii Ortodoxe Române să își asume public rolul uriaș pe care îl are între români și să le vorbească despre ce se întâmplă.
”Discernământul creștin nu folosește absolut niciodată termenul NEUTRALITATE. Pentru că rațiunea lui profundă este chiar discriminarea limpede între bine și rău în lumina clară a adevărului revelat de credință și relevat de realitate.
Nu poți fi, în calitate de creștin care-L invoci pe Dumnezeul Binelui și Adevărului, neutru sau dubitativ în fața răului strident. Mai ales când acesta a fost demascat și tinde să devină totalitar la nivel comunitar.
Creștinismul viu, nu muzeificat, se manifestă vizibil și public, dar nu doar ritualic, ci și civic.
Animat de credința în Adevărul care nu trebuie trădat și răstignit iar și iar, creștinismul real e implicat. Fie și doar ca „spectator angajat”, își încheie Vasile Bănescu mesajul adresat Patriarhiei Române.
BOR tace în fața ”mesianicului” Georgescu
Demersul unic al fostului purtător de cuvânt al Patriarhiei Române vine după ce forul suprem al Bisericii Ortodoxe Române a transmis credincioșilor un mesaj evaziv, în care reamintește doar că regulamentele sale interne nu dau voie preoților să se implice în politică.
Discuțiile despre (ne)implicarea Bisericii Ortodoxe Române în acest peisaj electoral tulbure vin în contextul în care independentul Călin Georgescu se află la un pas de a deveni președintele României printr-un discurs mesianic, populist și extremist, având la bază ideea de Dumnezeu și creștinism.