Ayahuasca, între mit şi realitate
În decembrie 2019 povestea “Ayahuasca pentru generali” a avut toate ingredientele să țină România în loc și a ținut-o.
Protagoniștii au fost trimiși în judecată, iar dosarul e și acum în cameră preliminară, adică nu a început procesul. Inculpații acuză că totul este o mascaradă.
Cert este că Ayahuasca este ceva nou și poate deschide un drum nou atât pentru o nișă de consumatori dar și lărgii pârghiile celor care se luptă cu traficul de droguri.
„Ayahuasca se înscrie în linii mari în categoria drogurilor de risc pentru că cele două componente cele două plante, una dintre plante conține DMT o substanță care este catalogată la noi în țară ca fiind de mare risc din aceeași categorie cu o heroina şi ecstasy.
La Ayahuasca lucrurile stau diferit pentru că este un decoct un fel de ceai mai concentrat. Este făcut din două plante, una care conține DMT, substanța interzisă, care consumată individual, nu în componență aceasta care se numește Ayahuasca nu dă niciun efect psihoactiv pentru că o enzimă din stomac blochează această substanță să ajungă la creier.
Şi atunci vine a doua substanță care are anumiți componenți care nu sunt interziși de lege şi nu dau individual nici ei un efect psihoactiv care blochează această enzimă şi permite DMT să ajungă la creier.
Ayahuasca consumată are efect psihoactiv. Se pierde oarecum contactul cu realitatea sunt anumite viziuni. Legislația din România nu condiționează concentrația, nu definește cantitatea efectivă de produs. E un paradox”, spune şeful Poliţiei Antidrog.