Experții de la ISW au analizat scenariul unei invazii a Rusiei în Rep.Moldova. Aceștia au spus că un atac acum ar fi imposibil dacă trupele ucrainene rezistă. Însă Kremlinul pregătește terenul unei invazii prin mai multe mijloace.
Potrivit analizei, folosesc aceeași tehnică de propagandă privind motivele invaziei din Ucraina. Experții susțin că președintele Vladimir Putin ar putea renunța la ideea de a rezolva conflictul transnistrean pe cale diplomatică și să pună la cale o invazie pe scară largă în Rep.Moldova. Planul de invazie ar avea o reușită scăzută acum. Dar, strategii americani avertizeazsă că situația se poate schimba radical, iar forțele ruse pot ocupa țara. De aceea, ISW pune accent pe importanța și necesitatea ajutorului occidental pentru Kiev.
„Viitorul Moldovei ca stat independent și suveran este direct legat de rezultatul războiului Rusiei în Ucraina și afectează planificarea NATO pentru apărarea flancului său estic”, precizează strategii de la ISW.
Rusia ar ajunge la Chișinău prin Transnistria
Potrivit celor de la ISW, Rusia ar putea ajunge mai aproape de Rep.Moldova cât să pună în aplicare invazia prin Transnistria. Aceștia spun că Kremlinul ar putea crea linii de comunicare cu Transnistria și să reia zborurile deasupra spațiului aerian ucrainean, stabilind noi forțe în regiunea separatistă, care să permită desfășurarea unui atac militar.
O altă posibilitate care ar crește șansele invaziei rusești ar fi ocuparea militară a a Crimeei și a regiunii Herson. Strategii adaugă și scenariul etins în care Rusia ar cuceri regiuniel regiunile Nikolaiev și Odesa.
Atât timp, cât forțele Kievului rezistă în fața trupelor ruse, planurile Kremlinului nu pot fi puse în aplicare. În momentul de față, nici cei 1.500 de soldați ruși din Transnistria nu pot fi de folos, Rusia va continua strategia războiului hibrid și va încerca să tot înainteze în partea de est și nord-est a Ucrainei, îndreptându-se și spre vest.
Alegeri prezidențiale și aderararea Rep. Moldova la UE
Legăturile dintre Rusia și regiunea autonomă moldovenească Găugăzia sunt o formă prin care Rusia răspândește narațiuni false și propagandistice pentru a împiedica apropierea Rep. Moldova de zona de vest a Europei. Un aliat al acestuia a fost politicanul moldovean Ilan Șor. Acesta a fost sancționat de SUA și a extins operațiuni de influență malefică a Rusiei în Moldova, în special în Găgăuzia. Kremlinul se folosește de diferite instrumente pentru a influența societatea moldovenească pentru a fi împotriva unei aderări la UE sau NATO.
ISW susține că dacă Maia Sandu va rămâne la conducerea Rep. Moldova, Rusia va plănui să câștige Rusia o majoritate pro Moscova la parlamentarele din 2025, dar și la schimbarea judecătorilor de la Curtea Constituțională, în același an.
Anul acesta, data de 20 octombrie are o semnificație multiplă pentru Rep. Moldova. Pe lângă alegerile prezidențiale , cetățenii vor avea și un referendum privind susținerea aderării la UE.