Există însă o soluție pentru a afla unde este cel mai ieftin combustibil. O aplicație lansată de Consiliul Concurenței arată ce prețuri practică cele mai apropiate benzinării din apropierea fiecărui utilizator.
Chiar dacă tarifele nu diferă mult de la o pompă la alta, se pot economisi, totuși, câțiva lei.
Găsiţi toate tarifele pe site-ul monitorulpreturilor.info ori puteţi descărca aplicaţia cu acelaşi nume destinată telefoanelor inteligente.
Veţi afla de unde puteţi să cumpăraţi cel mai ieftin carburant fie în zona în care vă aflaţi, fie de-a lungul traseului pe care îl aveţi de făcut.
Consiliul Concurenţei crede că datorită aplicaţiei, benzina şi motorina se vor ieftini.
“Creşte consumul acolo unde e preţul mai mic şi asta îi va obliga pe cei cu preţuri mai mari să le coboare şi ei ca să nu piardă clienţi, asta e logică. Variaţiile nu pot fi foarte mari, dar cât de mici sunt ele tot ajuta. Dacă reuşim să coborâm preţurile 1-2 procente, după mine e un succes”, a declarat Bogdan Chirițoiu,președintele Consiliului Concurenței.
Marja de ieftinire nu poate fi însă foarte mare. Jumătate din preţul unui litru de benzină este reprezentat de accize şi tva, adică taxe fixe datorate statului. 30% reprezintă costul efectiv al carburantului, şi doar 20% rămân pentru depozitare, transport, vânzare şi profit, explica reprezentanţii benzinăriilor. Din primăvara anului trecut până în aprilie 2019, carburanţii s-au scumpit, cu peste 6 procente potrivit INS.
Ileana Bălţatu, reprezentanta unui lanţ de benzinării: ″Piata noastră nu se poate aproviziona numai din producţie internă, se poate aproviziona numai in proportie de sub 50%, motiv pentru care trebuie să importăm mare parte din petrol şi deci suntem influenţaţi ca orice jucător de pe această piaţă de cotaţiile internaţionale”.
Aplicaţia Consiliului Concurenţei a costat 300.000 de euro şi va include în viitor şi un cumpărător al preţurilor alimentelor.