Senatul a aprobat luni, cu 105 voturi „pentru”, un proiect de lege care prevede acordarea anual a două zile plătite angajaților, pentru a merge la consultații medicale preventive.
Legea reglementează acordarea, la cerere, a două zile libere într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, care nu se includ în durata concediului de odihnă, acordate și deductibile de angajatori, la cererea angajaţilor din sistemul public și privat.
Cererile către angajator vor trebui să conțină mai multe variante de programare a zilelor libere și vor trebui depuse cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de primul termen propus.
Angajatorul va stabili apoi, pe baza propunerilor din cerere, când va acorda aceste zile libere, în funcție de cât de mult îi afectează activitatea fiecare propunere.
După ce are acordul angajatorului, salariatul va putea merge la medicul de familie, de unde va lua o adeverință prin care dovedește că a făcut screening-ul. Adeverința va trebui depusă în cel mult 10 zile lucrătoare de la vizita la medic.
Dacă nu vor acorda cele două zile libere salariaților pentru a merge la medic, angajatorii vor risca să fie amendați de către inspectorii de muncă cu sume de până la 2.500 de lei.
În sprijinul aprobării actului normativ, inițiatorii au invocat faptul că tot mai puțini angajați ajung să meargă la medic în scop preventiv, de cele mai multe ori din cauza lipsei de timp.
Un alt argument adus de inițiatori este că, „în stadiile precoce ale unei boli grave, costurile tratamentelor sunt mai ieftine și mai eficace cu șanse de restitutio ad integrum, fără să scadă semnificativ numărul a nilor petrecuți în deplină sănătate”.
Cele două zile libere pe an pot fi acordate și elevilor sau studenților, cu titlul de zile scutite, dar și ”cadrelor militare în activitate, soldaților și gradaților profesioniști”
Camera Deputaților va da votul final.