“Un angajat (al laboratorului) infectat pe teren în timp ce preleva probe este inclus în una dintre ipotezele probabile. Acolo virusul ar fi fost transmis direct de la lilieci la oameni”, a declarat pentru canalul de televiziune public danez TV2, Peter Embarek, şeful delegaţiei internaţionale, trimise în China de către OMS pentru a identifica originea Covid-19.
Într-un documentar intitulat “Misterul virusului – un danez în căutarea adevărului în China”, difuzat joi la postul danez, cercetătorul a vorbit despre misiunea pe care o conduce la Wuhan şi sa arătat critic la adresa Chinei. Prima fază a studiului, condus la începutul anului la Wuhan a concluzionat, pe 29 martie că ipoteza unui incident de laborator rămâne “extrem de improbabilă”. Peter Embarek a explicat că a fost dificil pentru echipa sa de a discuta această teorie cu oamenii de ştiinţă chinezi.
“Cu 48 de ore înainte de încheierea misiunii încă nu ajunsesem la un acord pentru a evoca teza de laborator în raport”, a afirmat Embarek în documentar. “Ca urmare a acestor discuţii, delegaţia OMS a obţinut permisiunea de a vizita două laboratoare unde s-au făcut cercetări pe lilieci”, a explicat el.
În timpul acestor vizite, “am avut dreptul la o prezentare, apoi am putut vorbi şi am putut să punem întrebările pe care voiam să le adresăm, dar nu am avut ocazia să consultăm niciun document”, a detaliat Peter Embarek în documentar. Cercetătorul danez a punctat în final că niciun liliac nu trăieşte în sălbăticie în regiunea Wuhan şi că singurele persoane susceptibile să se fi apropiat de lilieci, care ar purta virusul care a provocat SARS-CoV-2, sunt angajaţi ai laboratoarelor din acest oraş.