Autorităţile locale au semnat ordinul de începre a lucrărilor şi au predat recent amplasamentul constructorului pentru demararea investiţiei. Primarul oraşului, Cristi Roman, a anunţat că a fost demarată construcţia Ambulatoriului, investiţie finanţată din fonduri europene. Acestuia i se va adăuga secţia de psihiatrie, lucrarea estimată la 2,3 milioane de lei. Cu aceşti bani se vor realiza extinderea, reabilitarea, modernizarea şi dotarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Orăşenesc Ţăndărei, care să asigure toate funcţiunile impuse de normele actuale în domeniu.
„Este vorba despre creşterea gradului de adresabilitate în Ambulatoriu, ca urmare a diversificării ofertei de servicii medicale destinate locuitorilor oraşului Ţăndărei şi a zonelor deservite, concomitent cu reducerea timpilor de aşteptare pentru investigaţii specifice. De asemenea, se are în vedere eficientizarea activităţii Spitalului Orăşenesc Ţăndărei prin reducerea internărilor evitabile. După modernizare, în cadrul ambulatoriului vor funcţiona mai multe specialităţi medicale, astfel încât pacienţii care au nevoie de consultaţii primare să nu mai fie nevoiţi să meargă până la Slobozia sau Feteşti“, spune Cristin Roman.
La cât se ridică investiţia
Aproximativ 10,7 milioane de lei, din care 70% fonduri nerambursabile, vor fi investite pentru modernizarea spitalului din Ţăndărei. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, iar contractul de finanţare Regio prevede dotarea Ambulatoriului: cabinetele vor beneficia de spaţii moderne şi vor fi echipate cu aparatură medicală performantă. În acest moment, activitatea medicală se desfăşoară în spaţii subdimensionate, circuitele funcţionale nu se supun normativelor în vigoare, iar în mare parte dotările sunt vechi. Lucrările propuse vizează atât extinderea cladirii, cât si recompartimentarea spaţiului actual.
„Acest Ambulatoriu este visul nostru şi al cetăţenilor din Ţăndărei. Să ai N cabinete dotate cu aparatură de specialitate, de unde poţi să pleci cu toate investigaţiile finalizate, inclusiv un computer tomograf. Când va fi gata, niciun pacient nu va mai fi obligat să părăsească zona pentru investigaţii suplimentare. Vom avea cabinet pentru investigaţii radiologice, analize de laborator. Este visul oricui să meargă într-o cli¬nică medicală şi să beneficieze de consultaţii şi investigaţii, iar apoi să plece cu rezultatul şi tratamentul acasă. Nu va fi mai fie nevoie ca pacienţii să meargă 30 de kilometri până la Spitalul Judeţean Slobozia”, spune Maria Constantin, managerul unităţii medicale.