”La noi, de fapt, nu este nici o criză a energiei. Cei cu care am mai vorbit, în ultima vreme, îmi spun că pur și simplu că suntem furați. Au mimat această liberalizare a pieței și apoi interconectarea cu piețele Europene. Ce nu se spune, însă, este faptul că, în afară de posibilitatea de a vedea prețurile de pe alte piețe, nu ai posibilitatea să cumperi de pe alte piețe. Îți trebuie contracte de transport cu țările pe care le tranzitezi, contracte de Crossborder cu Transelectrica, rezervare de capacitate. Ori toate aste nu se fac bătând din palme, costă niște bani, iar colac peste pupază, Statul Român, prin Transelectrica, a micșorat capacitatea de transborder cu 50%”, a explicat Adrian Năstase pe blogul său.
Fostul premier arată faptul că pe piața de contracte forward nu se scot mai mult de 15-20 MWH/zi, în condițiile în care România consumă circa 180.000 MWH/ZI, iar în piața SPOT se vând minium 90.000-120.000 MWH/zi.
Adrian Năstase: ”Statul lasă cofezele și sportivii din consiliile de administrație să nu facă nimic”
”Statul, care este acționarul majoritar la peste 70% din capacitatea de producție a energiei electrice, ce face? Lasă reprezentanții săi – coafeze, sportivi, etc – în consiliile de administrație și le spune să nu facă nimic”, acuză Năstase.
Acesta spune că cel mai ușor pentru stoparea acestei crize ar fi intervenția Consiliului de administrație al fiecărei intreprinderi și limitarea prețului la 200% profit.
”Gândiți-vă că la Hidro avem preț de cost de 80 lei/MWH și la Nuclear 100 lei/MWH. Le-ar ajunge 400-500 lei/MWH ? Evident că da!”, este de părere Adrian Năstase, care consideră că plafonarea prețurilor nu se poate face numai pentru populație.
Și asta pentru că cei care au cumpărat energie mai scumpă, vor renunța la toți consumatorii casnici, care vor trece la furnizorii de ultimă instanță.
Adrian Năstase: ”Prin plafonarea prețurilor vor fi loviți doar Furnizorii”
”Dar întreprinderile ce vor face? Se vor închide, pentru ca nu vor mai fi competitive pe piață. Asta va duce la șomaj, cheltuieli, lipsă de venituri la buget. Prin plafonarea prețurilor vor fi loviți doar Furnizorii, pentru că numai ei vor fi obligați să aplice prețurile plafonate, nu și Producătorii. Și atunci ce s-a rezolvat, dacă eu trebuie să vă facturez cu prețul plafonat, dar nu am de unde să cumpăr cu acel preț? Aici este o problemă foarte serioasă”, punctează fostul lider al PSD.
Adrian Năstase: Nu cred că o țară întreagă poate să accepte să fim tratați ca niște fraieri”
Totodată, Năstase crede că Parlamentul ar trebui să organizeze audieri publice cu responsabilii din sectorul energetic și să ia măsuri tranșante. Și chiar să sesizeze organele de anchetă penală.
”Nu cred că o țară întreagă poate să accepte să fim tratați ca niște fraieri doar pentru ca premierul să mai peticească puțin bugetul din taxele suplimentare venite prin creșterea prețurilor la energie pentru români”, a conchis fostul politician.