Intr-o tara ca Romania unde majoritatea nazdravanilor erau obisnuiti sa-si faca de cap stiind ca pot scapa de repecusiuni cu un telefon, o pila sau o spaga, restrictiile ceva mai ferme impuse de starea de urgenta i-a socat si nu le vina sa-si creada ochilor cand vad cum le vine pulanul peste dinti sau amenda pentru incalcarea regulilor.
Tarile considerate de restul planetei ca fiind civilizate au ajuns sa se bucure de acest statut dupa niste sute de ani in care masurile coercitive nu au lasat loc de discutii, scuze si ploconeli in fata organelor de ordine. S-a dat „na-na” la fundic si la portofel pana la cizelarea din zilele noastre.
Legat de amenzile usturatoare stabilite pentru incalcarea ordonantelor militare din perioada pandemiei discutiile sunt interminabile si adesea lipsite de logica. Adevarul este intre cele doua tabere care sustin teorii diferite. Nu pot ramane nepedepsiti nici iresponsabilii care urla, canta si danseaza in petreceri cu sute de invitati, dar nu sunt in regula nici politistii care acum se simt ca niste zei cu cascheta dand amenzi si unei batranele care a „ mancat” o litera din declaratia pe propria raspundere.
Cunoscutul Marian Godina demasca abuzurile facute de unii sefi din politie care, de dragul de a echilibra bugetul statului, isi obliga subalternii „sa-i arda la portofel” si pe proprii parinti ca sa-si indeplineasca planul. In acest sens el a făcut public un mesaj dat subalternilor sai de Cristian Tomi Dumitru, şeful Poliţiei din Popeşti-Leordeni, prin care îi presa pe aceştia să dea mai multe amenzi, pentru că numărul acestora scăzuse drastic pe timp de pandemie.
Dupa un schimb de replici cu zelosul Tomi, domnul Godina se intreaba retoric ce inseamna un numar rezonabil de amenzi: 50, 100 sau 1000 pe zi?