„Suntem însă, sigur, într-o situație complicată, în țara noastră. Venim după alegerile care nu s-au finalizat anul trecut. Avem o neîncredere puternică atât în instituții, cât și în lumea politică. Nu trebuie să fugim de aceste lucruri. Și este clar un clivaj important în societate. Asta e o realitate pe care nu o putem ocoli”, le-a atras atenția Bolojan celor prezenți.
Această situația vine pe un fond internațional și economic dificil. „Avem o situație complicată și în plan internațional, în care războiul, care este totuși aproape de granițele noastre, nu e foarte clar cum se va finaliza. Vedem că și în plan comercial sunt conjuncturi care nu arată foarte bine și care ne pot influența economia. Și, în această situație, cred că, din punct de vedere central, din nou suntem conștienți de câteva lucruri”, a completat Bolojan.
„Dacă nu vom avea această stabilitate, lucrurile nu vor arăta bine”
În acest context complicat pentru România, președintele interimar a subliniat nevoia de o stabilitate politică, despre care afirmă că „este o condiție obligatorie”, dar nu „suficientă”.
„Dacă nu vom avea această stabilitate în perioada următoare, lucrurile nu vor arăta bine, pentru că nu ai cum să poți să ții lucrurile într-o direcție bună, să reacționezi, să faci reforme, dacă nu ai o stabilitate”, a mai afirmat Ilie Bolojan. „Și, din punctul acesta de vedere, cred că suntem conștienți că, fără o stabilitate, fără o colaborare între președintele României și o majoritate parlamentară, în spirit de fair play și de corectitudine, nu poți să ai stabilitate, și asta e o condiție necesară”.
Pentru a rezolva situația complicată în care este România, președintele Bolojan a făcut apel la o gestionare corectă a bugetului, la reforme, o reducere a cheltuielilor statului „pentru ca banii economisiți să fie duși într-adevăr în dezvoltare, în cofinanțarea fondurilor europene și în proiecte de investiții în sănătate sau în educație”.
„Dacă nu vom fi stabili înăuntru, e greu de presupus că vom putea fi puternici în reprezentarea țării”
„Aceasta este o direcție prioritară și cred că, și pentru această chestiune, e nevoie de politici corecte, care să ducă economia românească într-o zonă cât mai competitivă și să facă față provocărilor importante care vin. Dar pentru asta, cum să vă spun, ca să fim respectați în afară, cred că suntem cu toții de aici conștienți că trebuie să fim totuși stabili înăuntru și să nu fim slabi acasă, pentru că, dacă suntem în această situație, e greu de presupus că vom putea fi puternici în reprezentarea țării noastre”, a declarat Ilie Bolojan.
Iar un prim pas în această direcție îl reprezintă alegerile prezidențiale din luna mai, a mai subliniat Ilie Bolojan. „Și fiecare dintre noi, atât în acest context, cât și în ceea ce facem acolo unde suntem, ni se cere să ne facem datoria în așa fel încât să creăm condiții pentru ca țara noastră să rămână o țară stabilă, să rămână o țară care poate să fie reprezentată puternic în exterior, să rămână o țară în care, într-adevăr, sunt create condiții pentru dezvoltare în care suntem pragmatici și schimbăm lucrurile care nu sunt în regulă”, a conchis Ilie Bolojan.
Tot vineri, urmează să aibă loc primul Consiliul Suprem de Apărare a Ţării din mandatul de președinte interimar al lui Ilie Bolojan. Vor fi abordate teme precum poziţionarea României în contextul procesului de negociere privind încheierea conflictului din Ucraina, cât și un raport privind activitatea instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale în 2024, principalele obiective pentru acest an.