Parchetul European (EPPO) din Sofia (Bulgaria) a anunțat luni punerea oficială sub acuzația de fraudă a patru suspecți, în urma unei investigații asupra unui proiect de proiectare și realizare a sistemelor de semnalizare și telecomunicații pe rețeaua feroviară bulgară.
Conform Parchetului condus de românca Laura Codruța Kovesi, proiectul, care se referă la tronsonul de cale ferată dintre Plovdiv și Burgas, valorează peste 94,5 milioane euro, din fonduri UE.
Contractul de execuție a proiectului a fost atribuit unui consorțiu format din patru companii. Doi directori ai unei companii italiene și managerul unei companii bulgare, parte a consorțiului care a câștigat contractul, au fost acuzați de fraudă în achiziții publice.
A fost pus sub acuzare și un fost director al Companiei Naționale de Infrastructură Feroviară.
O cauțiune de 50.000 euro a fost impusă pentru trei dintre acuzați, iar pentru al patrulea în valoare de 5.000 euro. În plus, managerului companiei bulgare îi este interzis să părăsească țara.
Conform procurorilor, reprezentanții legali ai companiilor care au format consorțiul au transmis informații false Companiei Naționale de Infrastructură Feroviară, în vederea obținerii ilegale de fonduri UE.
Directorul companiei de stat a semnat contractul și a făcut plăți deși știa că informațiile transmise de consorțiul câștigător erau false
Concret, aceștia au declarat că una dintre companii avea experiență anterioară în Sisteme Globale pentru Comunicații Mobile pe Căi Ferate (GSM-R) și în Sistemul de Comunicații Mobile pentru Viitorul Feroviar (FRMCS), ceea ce le-a permis să câștige licitația. Cu toate acestea, pe baza dovezilor, niciuna dintre cele patru companii nu avea experiența necesară.
Ulterior, fostul director general al Companiei Naționale de Infrastructură Feroviară a semnat contractul și a autorizat plățile, deși știa că informațiile transmise sunt neadevărate.
Consorțiul a depus și o declarație prin care se garantează că vor executa singuri contractul, fără a utiliza un subcontractant. Totuși, ulterior, au semnat un contract cu un subcontractant austriac cu experiență în lucrările solicitate. Acest subcontractant fusese anterior exclus din procedura de achiziție publică, pentru neîndeplinirea cerințelor tehnice.
Toate persoanele vizate sunt prezumate a fi nevinovate până la probarea vinovăției în instanțele bulgare competente.
EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.