O simplă căutare pe platforma Booking pentru perioada 17 – 22 decembrie, de exemplu, este suficientă pentru a descuraja orice doritor, în loc să-l îmbie să se bucure de magia sărbătorilor de iarnă în Bănie.
Dacă la Craiova prețurile pe Booking pornesc de la 525 de euro (pentru cinci nopți, două persoane), pentru o cazare cu recenzii negative (nota 5), în centrul Vienei cazarea începe de la 465 de euro, în centrul Budapestei de la 105 euro la hosteluri, iar la Bruxelles de la 324 de euro. În schimb, în zona centrală a Bucureștiului prețurile pleacă de la 105 euro, iar la Sibiu de la 151 de euro, cu recenzii excelente de peste 9.
Am decis să prezentăm tarifele de cazare în euro, inclusiv pentru România, pentru a ușura comparația cu prețurile de la alte târguri de Crăciun.
Cel mai scump oraș turistic din România
Craiova a câștigat în ultimii ani notorietatea de oraș gazdă al unuia dintre cele mai spectaculoase târguri de Crăciun, un titlu atribuit de platforma European Best Destinations.
European Best Destinations (EBD) joacă un rol esențial în promovarea celor mai atrăgătoare și interesante destinații din Europa, contribuind semnificativ la creșterea turismului în orașele și regiunile vizate. Prin concursurile anuale și prin selecția atentă a destinațiilor, EBD ajută călătorii să descopere locuri deosebite și susține orașele să își sporească vizibilitatea pe plan internațional, atrăgând turiști din întreaga lume.
Târgurile de Crăciun recomandate de turiștii români
Profitând de acest impuls internațional, reprezentanții turismului local și proprietarii care își închiriază apartamentele sau casele prin platforme precum Airbnb au majorat tarifele de cazare la cote record în perioada sărbătorilor de iarnă, transformând astfel orașul din sudul țării în cel mai scump loc turistic din România.
Craiova a reușit chiar să depășească marile capitale ale lumii în privința prețurilor, într-un timp foarte scurt. Deși acest fenomen pare să aducă rezultate imediate, cu cazările aproape epuizate în ciuda prețurilor piperate, pe termen lung ar putea reprezenta o lecție costisitoare despre lăcomia celor care își doresc să se îmbogățească rapid, fără a lua în calcul impactul asupra imaginii și sustenabilității turismului local.
Ce prețuri la cazare percepe Craiova
La o simplă căutare pe Booking pentru o cazare înainte de sărbători, în timpul săptămânii, cea mai ieftină ofertă era de 525 de euro. Oferta avea un scor de 5 în recenzii, iar 97% dintre cazări erau deja rezervate, în data de 16 decembrie 2024 când am analizat piața.
Târgul de Crăciun 2024 din Craiova
În schimb, pentru un apartament cu recenzii excelente (peste 9), prețul pentru aceeași perioadă era de 642 de euro. La tarife de până în 700 de euro, cu recenzii bune, dar puține la număr, am găsit disponibilități doar în apartamente și studiouri (garsoniere). Cea mai scumpă opțiune disponibilă pe Booking era tot un apartament – o garsonieră de 31 mp, cu un preț de 1.643 de euro, în comparație cu un alt apartament de 90 mp, care se închiria cu 1.286 de euro.
Pe Airbnb, prețurile erau ceva mai accesibile, cea mai rentabilă opțiune fiind de aproximativ 60 de euro pe noapte, la un preț redus, pentru o locație situată la aproximativ 10 km de Craiova. Totuși, trebuie menționat că, în cazul cazării pe Airbnb, pe lângă prețul afișat, se adaugă și diverse taxe și servicii suplimentare, astfel încât prețul final depășea 300 de euro. De asemenea, pentru un apartament situat lângă Promenada Mall, oferta pentru cinci nopți era de aproximativ 500 de euro.
Ce tarife se practică în Capitala României, dar și în alte destinații de Crăciun populare
Iată și tarifele practicate în alte orașe cunoscute din țara noastră, inclusiv în capitală, care găzduiesc Târguri de Crăciun populare.
Pentru Sibiu, pe Airbnb am găsit cazări care începeau de la mai puțin de 40 de euro pe noapte pentru perioada specificată, iar prețurile ajungeau până la aproximativ 70 de euro pe noapte. Există și opțiuni mai ieftine, dar nu pentru întreaga perioadă. Pe Booking, prețurile variază între 151 și 239 de euro pentru cinci nopți, cu o rată de ocupare de 74%. De asemenea, în împrejurimile Sibiului există opțiuni și mai accesibile.
Târgul de Crăciun din București
În București, pe Booking, tarifele pornesc de la 101 euro (preț redus) pentru perioada respectivă și ajung până la 4.242 de euro pentru un studio situat în Sectorul 3. De menționat că, în acest caz, nu am întâlnit oferte epuizate.
La Cluj, ofertele de cazare încep de la 141 de euro pentru cinci nopți și pot ajunge până la 8.141 de euro pentru un apartament situat într-o zonă rezidențială. În Brașov, prețurile variază între 128 de euro și 10.131 de euro pentru o vilă cu opt camere, situată la mai mult de 5 km de centrul orașului.
Cât de scumpe sunt cele mai cunoscute târguri de Crăciun din Europa
După ce am văzut prețurile incredibile practicate de orașele din România în perioada sărbătorilor de iarnă, iată ce tarife se aplică la cazare în marile capitale ale bătrânului continent.
Viena, care ani la rând a fost considerată perla târgurilor de Crăciun și rămâne unul dintre cele mai vizitate orașe ale lumii în această perioadă, oferă cazare care pornește de la 456 de euro (preț redus) și ajunge până la 10.690 de euro la un hotel renumit de cinci stele în centrul capitalei austriece.
În centrul Budapestei, prețurile pentru cazare încep de la 105 euro într-un hostel sau o cazare privată, sau de la peste 200 de euro pentru un apartament sau o cameră de hotel, pentru perioada menționată de cinci nopți, și pot ajunge până la 25.870 de euro.
În Praga, hostelurile au prețuri de la 150 de euro, apartamentele pornesc de la 326 de euro, iar hotelurile de la 415 euro pentru cinci nopți. Cea mai scumpă cazare în capitala Cehiei ajunge la 26.518 euro.
În Bruxelles, tarifele pentru cazările din centrul orașului variază între 328 de euro și 9.021 de euro.
Am comparat lista de prețuri și cu ofertele unor alte orașe care, deși nu sunt capitale, găzduiesc târguri de Crăciun extrem de populare. De exemplu, în Metz (Franța), prețurile variază între 187 și 923 de euro, în Dresda (Germania) între 216 și 2.215 euro, iar în Strasbourg (Franța) sunt cuprinde între 1.047 și 2.702 euro.