Vladimir Putin înceară să readucă în subordinea sa două foste republici sovietice, Republica Moldova și Georgia, care au făcut pași importanți pentru a se alătura Uniunii Europene. Ambele au primit statut de candidat la UE, ambele sunt conduce de două femei micuțe dar curajoase, care au lucrat cu instuții internaționale: Maia Sandu și respectiva Salome Zurabișvili. În ambele state, Rusia s-a folosit de alegerile prezidențiale și referendum, respectiv alegeri parlamentare, pentru a-și impune forțele pro ruse la putere.
Recunoscută pentru politica sa pro-europeană și pentru eforturile de combatere a corupției, Maia Sandu reprezintă speranța de modernizare și integrare europeană pentru mulți cetățeni moldoveni. Maia Sandu și-a început parcursul academic la școala din satul Risipeni, continuând ulterior studiile la Academia de Studii Economice din Moldova, unde a obținut o diplomă în management în 1994. A urmat un master în relații internaționale la Academia de Administrație Publică din Chișinău (1998), ceea ce a pregătit-o pentru o carieră de succes mai târziu. Prima sa experiență profesională importantă a fost la Ministerul Economiei al Republicii Moldova, unde a lucrat din 1994 până în 1998. Ulterior, între 1998 și 2005, a ocupat poziția de economist la Oficiul Băncii Mondiale din Chișinău, o experiență esențială în dezvoltarea expertizei sale economice și guvernamentale.
Un moment esențial în cariera Maiei Sandu a fost obținerea unui master în politici publice la prestigioasa Școală Kennedy de administrație publică a Universității Harvard, în 2010. Această pregătire academică de top i-a permis să ocupe ulterior poziția de consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale la Washington, consolidându-și expertiza în politici publice și guvernare.
În mai 2016, Sandu a înființat Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), un partid cu orientare pro-europeană, axat pe reforme democratice și pe lupta împotriva corupției. Aceasta a devenit rapid liderul formațiunii, iar în 2020, a renunțat la conducerea PAS după ce a câștigat alegerile prezidențiale, demonstrând angajamentul său față de separarea puterilor în stat.
În 2020, a câștigat alegerile prezidențiale, devenind prima femeie președinte a Republicii Moldova. Președinția sa a fost marcată de eforturi continue pentru consolidarea statului de drept și pentru promovarea integrării europene a țării. În timpul mandatului său, Republica Moldova a obținut statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, un pas istoric pentru viitorul țării.
Pe 20 octombrie a ieșit pe primul loc în alegerile prezidențile, urmând să se confrunte în turul doi cu socialistul Alexandr Stoianoglo, sprijinit de Kremlin. Rusia s-a implicat prin propagandă și bani pentru a sprijini forțele proruse. Maia Sandu a acuzat „o fraudă fără precedent” la alegerile din Republica Moldova, prin cumpărarea a 300.000 de voturi de către o rețea condusă de oligarhul furag la Moscova Ilan Șor.
„Avem dovezi clare că aceste grupuri criminale intenționau să cumpere 300.000 de voturi – o fraudă de o amploare fără precedent. Obiectivul lor era să submineze un proces democratic. Intenția lor era să răspândească frică și panică în societate. Nu vom da înapoi de la apărarea democrației și libertății”, a declarat Maia Sandu. Turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, din 3 octombrie se anunţă a fi o cursă foarte strânsă, în condiţiile în care autorităţile de la Chişinău au denunţat la primul tur o amplă operaţiune de fraudare a alegerilor şi cumpărare de voturi care are în spate forţe sprijinite de Moscova.
Mesaje publicate pe grupurile cetăţenilor moldoveni aflaţi în Rusia indică faptul că se pregătesc transporturi organizate pentru ca aceştia să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale şi în alte ţări vecine. De asemenea, potrivit sursei citate, pe canalul de Telegram al propagandistului rus Vladimir Soloviov, la care sunt abonaţi peste 1,3 milioane de urmăritori, este publicat un mesaj în care se menţionează că „Patria este în pericol”, iar moldovenii trebuie să iasă la vot. În postare este indicat un număr de telefon la care moldovenii pot suna pentru a solicita transport spre secţiile de votare deschise la Moscova sau Minsk.
Oleksii Arestovici, fost consilier al șefului statului ucrainean Volodimir Zelenski, avertizează că Republica Moldova va fi atrasă în război, dacă alegerile prezidențiale vor fi câștigate de un candidat pro-rus, adică Alexandr Stoianoglo. Iar după parlamentarele de anul viitor, țara s-ar putea transforma într-un avanpost rusesc pentru a ataca Ucraina și România, dacă va fi o guvernare apropiată Rusiei. Rusia nu are nevoie de voi decât în poziția de punte pentru a acționa tactic împotriva Ucrainei și României. Veți vota contrariul a ceea ce vă doriți: liniște, ordine, siguranță. Nu faceți aceste greșeli, uitați-vă la noi (n.r.-ucrainenii)”, a avertizat ex-consilierul ucrainean.
Salome Zurabișvili, în fruntea forțelor proeuropene georgiene
Președinta georgiană Salome Zourabișvili a făcut apel duminică la populație să iasă în stradă pentru a protesta față de rezultatele alegerilor parlamentare de sâmbătă, puternic contestate, pe care comisia electorală a anunțat anterior în cursul zilei că partidul de guvernământ le-a câștigat.
Mii de oameni au ieșit în strada în Georgia pentru a denunţa rezultatul alegerilor parlamentare, câștigate de partidul de guvernământ cu aproape 54%. Opoziția, societatea civilă, dar și președinta Georgiei atrag atenția că scrutinul a fost viciat de interferenţele ruseşti. Ei s-au adunat în fața clădirii Parlamentului. Cuvântul „furat” a fost proiectat pe fațada clădirii legislativului din Tbilisi.
Cu pancarte antirusești și steaguri europene, demonstranții spun că partidul de guvernământ vrea strângerea relațiilor cu Moscova, iar prin operațiuni speciale, de interferență în alegeri, Rusia a viciat rezultatul scrutinului de sâmbătă.
Principalele patru partide de opoziție, care doresc accelerarea procedurilor pe calea integrării europene, au anunțat că nu recunosc rezultatele alegerilor de sâmbătă și că vor boicota lucrările Parlamentului.
„Nu ați pierdut alegerile. Votul vostru a fost furat”, a declarat președinta țării, în fața mulțimii care flutura steagurile Georgiei, Uniunii Europene și pe cel al Ucrainei.
„Votul vostru a fost furat, iar ei au încercat să vă fure și viitorul. Dar nimeni nu are dreptul să facă asta, iar voi nu veți permite asta. Suntem uniți – nimeni nu va accepta aceste rezultate nedrepte. Împreună, pașnic, așa cum suntem astăzi, vom apăra ceea ce ne aparține – dreptul constituțional de a vă fi respectat votul. Pentru noi și pentru mine personal, singurul lucru pe care îl avem este vocea poporului, vocea națiunii, pe care trebuie să o susținem. Și o vom face, sunt sigură de asta“, le-a spus manifestanților Salome Zourabișvili.
Potrivit opoziției și societății civile din Georgia, au fost numeroase nereguli în timpul procesului electoral, de la mita dată alegătorilor, până la aducerea unor buletine gata ștampilate.
Zurabișvili a devenită un critic feroce al partidului de guvernământ după derivele putiniste ale formațiunii înființate de un oligarh georgian îmbogățit la Moscova. Ea a refuzat să semneze legea care prevede interzicerea „propagandei LGBT” și a returnat documentul Parlamentului. Acum șefa statului care a unit forțele de opoziție ale țării a declarat că nu recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale și s-a referit la vot ca la o „operațiune specială rusească”.
Opoziţia din Georgia consideră că victoria anunţată a partidului de guvernământ „Visul Georgian” duce ţara mai aproape de Moscova şi mai departe de aderarea la UE, un obiectiv atât de important pentru o mare parte a populaţiei încât este înscris în Constituţie.
Zurabișvili s-a născut la Paris, după ce părinții ei au părăsit Georgia în 1921 ca urmare a anexării acesteia de Uniunea Sovietică. Ea a fost numită în 2003 ambasador al Franței în Georgia, iar un an mai târziu a devenit ministru de externe în guvernul condus de fostul președinte Miheil Saakașvili. În calitate de ministru de externe, Zurabișvili a fost principalul negociator al acordului de retragere a trupelor militare rusești de pe teritoriul Georgiei, semnat la 19 mai 2005 cu ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov. În timpul mandatului său de ministru de externe, a fost creat Noul Grup de Prieteni ai Georgiei, reunind Ucraina, Lituania, Letonia, Estonia, România, Bulgaria, Cehia și Polonia în susținerea aspirațiilor Georgiei de aderare la Uniunea Europeană și NATO. Zurabișvili a fost și coordonatoarea grupului de experți care au asistat Comitetul de sancțiuni împotriva Iranului al Consiliului de Securitate al ONU.
Salome Zurabișvili, prima femeie președinte din istoria modernă a Georgiei, a preluat mandatul de șase ani după alegerile din 2018. Mandatul lui Zurabișvili expiră după alegerile parlamentare. Potrivit Constituției Georgiei, alegerile președintelui sunt organizate în termen de 45 de zile de la prima ședință a noului parlament. Partidul de guvernământ „Visul Georgian” a încercat de mai multe ori să o demita pe Salome Zurabișvili, președinta pro-occidentală de la Tbilisi.