Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova a fost convocat în după amiaza-zilei de marți la sediul MAE rus, iar responsabilii Ministerului moldovean al Afacerilor Externe (MAE) subliniază că informațiile potrivit cărora Chișinăul intenționează să găzduiască avioane F-16 pentru Ucraina sunt false.
,, În acest context, MAE constată că ministerul de externe rus, cu regret, se informează din știrile false din mediul online. Așadar, Republica Moldova nu găzduiește și nu va găzdui arme și echipament militar, inclusiv avioane destinate Ucrainei”, au informat reprezentanții MAE.
Apelul Chișinăului
În acest context, MAE moldovean cere Ministerului rus de Externe să nu promoveze falsuri despre Republica Moldova, dar și-i recomandă să se informeze numai din surse oficiale.
În același timp, oficialii moldoveni reamintesc Moscovei că ,,Republica Moldova este un stat neutru și instituțiile ei vor respecta în continuare principiul neutralității. În acest context, MAE reamintește că singura țară care menține ilegal trupe și muniții pe teritoriul Republicii Moldova, fără acordul autorităților, este Federația Rusă. Republica Moldova este un stat democratic cu mecanism decizional transparent. Astfel, toate deciziile autorităților Republicii Moldova sunt reflectate și anticipate pe resursele sale oficiale, prin urmare recomandăm ministerului de externe rus să se informeze despre Moldova din surse oficiale”, au punctat reprezentanții MAE.
Rusia menţine în Transnistria un contingent de circa 1.500 de soldaţi într-o misiune declarată de menţinere a păcii, după războiul din anul 1992, şi controlează depozitul de muniţii de la Cobasna, unde sunt depozitate circa 20.000 de tone de muniţii.
Oficialii de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că Rusia nu poate ataca statul lor, dar duce un război hibrid prin intermediul actorilor pro-ruși atât din țară, cât și de peste hotare.
,,Rusia astăzi nu atacă Republica Moldova militar, pentru că nu poate și nici nu va putea prea curând. În schimb, are un război hibrid și obiectivul acestui război hibrid este să producă anxietate în societate, să descurajeze economia, să producă haos și, evident, să destabilizeze țara. Iată că în acest context sunt mai mulți actori politici care participă, unii cu reședință la Chișinău, alții cu reședință la București”, a declarat anterior șeful Cabinetului de miniștri Dorin Recean.
Iar unii analiștii consultați de ,,Adevărul” au afirmat că Rusia a intensificat războiul hibrid în Republica Moldova, schimbând narativele agresiunii odată cu anunțul Chișinăului privind organizarea în toamna acestui an a referendumului pe tema aderării la UE și a scrutinului prezidențial.