Una dintre cele mai agresive campanii electorale a fost cea a liberalului Sebastian Burduja care și-a dorit de la început să fie candidatul PNL pentru Primăria Capitalei. Imediat cum a intrat în cursă, Burduja a renunțat la sacou și cravată și și-a luat tricoul polo de gospodar à la Traian Băsescu. După ce comentatorii de pe internet au spus că liberalul ar avea un singur tricou, Burduja s-a văzut nevoit să își deschidă garderoba într-un video postat pe rețelele sociale: „Indiferent ce ați auzit, nu este adevărat că am un singur tricou turcoaz. Am o garderobă foarte diversificată”.
Nu este însă singurul lucru ciudat în campania lui Burduja. El a prezentat un sondaj la comanda partidului său care îl dădea pe al doilea loc cu 23,2%, după Nicușor Dan (27,6%). Internetul nu l-a iertat nici de data asta, mai ales în condițiile în care alte sondaje îl prezentau la sub 10% din intențiile de vot.
Cine cosește mai bine?
Candidații PUSL și AUR, Cristian Popescu Piedone și Mihai Enache, s-au întrecut în mesaje populiste. Fiecare a ieșit să taie iarba „ca în campanie”, cu coasa în mână. În urma lor, au venit motocoasele și au terminat treaba.
Acesta nu a fost însă singurul lucru pe care cei doi l-au avut de împărțit în campania electorală. Mihai Enache apăruse inițial în campanie cu o cască galbenă, culoarea AUR. Ulterior, și Piedone a apărut cu o cască galbenă pe cap. Potrivit codului de culori din construcții, căștile galbene sunt pentru muncitorii calificați sau necalificați, în timp ce inginerii poartă căști albe.
Nici candidatul PSD-PNL la Sectorul 5 nu putea să rămână în urmă. Adrian Vigheciu a scos o vacă la păscut pe terenurile neîngrijite din zonă. În schimb, candidatul din partea USR, actualul consilier local Alexandru Dimitriu, și-a luat echipa și au organizat un picnic pe linia tramvaiului 32. Ei au vrut să atragă astfel atenția asupra faptului că în Sectorul 5 sunt prea puține parcuri și spații verzi.
Amazoanele
Campania electorală nu a fost scutită nici de apariția amazoanelor. Cum se împacă personajele din mitologia greacă cu naționalismul Dianei Șoșoacă este greu de explicat. Cert este că președinta partidului SOS, care vrea să fie primar general sau consilier general în Capitală, a apărut într-un clip al unei piese interpretate de iubita colegului de partid, Luis Lazarus. În clip apare un pluton de fete, purtând uniformă militară și bonete aproape identice cu cele ale armatei rusești. „Vine, vine, cu amazoanele / Hai la revoluție! / Vine, vine, vine Șoșoaca / Să distrugă cloaca!” sună versurile piesei. În final, apare și Diana Șoșoacă călare pe un cal.
Imposibil de ratat a fost și apariția candidatei AUR la Primăria Sectorului 1. Poza Ramonei Ioana Bruynseels care a circulat în social media o arăta pe politiciană cățărată pe un podium, cu un microfon în mână și o boxă alături, părând că dă o reprezentație muzicală.
Alți candidați au fost mult mai modești: se prezintă în fața electoratului cu un poster generat de inteligența artificială și în care nicio față nu poate fi recunoscută de alegători: Alternativa Dreaptă.
Campanie fără dezbatere
Principalii candidați la Primăria Capitalei au evitat până acum să intre în dezbatere. Nicușor Dan se ferește să intre în discuții cu Burduja și spune că vrea dezbaterea doar cu contracandidatul de pe poziția 2 – Gabriela Firea sau Cristian Popescu Piedone.
Firea spune că acceptă orice dezbatere, dar să fie cu Nicușor Dan. „Accept orice invitație, din partea societății civile, a televiziunilor sau a radiourilor, de a participa la o dezbatere pentru viitorul Capitalei! Am o singură condiție, să fie prezent și actualul primar general!”, a scris ea pe Facebook. De la momentul intrării în cursă și până de curând, Firea a avut grijă să se afișeze oferind pateuri angajaților STB sau alături de primarii de sector cei mai bine cotați ai PSD – Robert Negoiță și Daniel Băluță.
La rândul său, Cristian Popescu Piedone a spus că nu merge la dezbateri electorale, ci doar în mijlocul oamenilor.
Fiecare dintre candidați va trebui să răspundă unor întrebări dificile dacă ajung în dezbatere. Nicușor Dan va trebui să își explice mai bine finanțarea campaniei. Gabriela Firea va trebui să vorbească despre legătura ei cu oamenii care administrau „azilele groazei”. La rândul său, Cristian Popescu Piedone va fi întrebat din nou despre responsabilitatea sa în cazul incendiului de la ”Colectiv”, despre legăturile sale cu interlopii și despre o condamnare anterioară pentru abuz în serviciu. Piedone candidează pentru nu mai puțin de trei posturi în aceste alegeri: primar general, consilier general și consilier local. La fel și fiul său, Vlad Popescu Piedone, care vrea să fie primarul Sectorului 5, consilier local sau consilier general.
Liberalul Sebastian Burduja va trebui să răspundă și el la chestiuni precum care a fost implicarea tatălui său în falimentul Bancorex și de unde și-a finanțat studiile în SUA.
Bucureștenii vor avea de ales între nouă candidați pentru funcția de primar al Capitalei.
Campanie anostă pentru PE
Comasarea alegerilor locale cu cele pentru Parlamentul European a făcut ca acestea din urmă să treacă într-un con de umbră. Singurul proiect vizibil cu adevărat rămâne aderarea la spațiul Schengen terestru, pe care toți politicienii o promit, dar nu se știe cum s-ar putea face în condițiile în care Austria va continua să se opună.
Alte teme vin parte partidelor populiste, cum este AUR, care a criticat regulile de bună conduită pe care un ONG le-a transmis Autorității Electorale Permanente (AEP) cu privire la persoanele transgender, cățărându-se pe încă o dată pe o temă-parazit.
La alegerile pentru Parlamentul European veți găsi pe liste 15 partide și patru candidați independenți. România va avea 33 de europarlamentari.