Întrebarea îi aparține, desigur, alegătorului, disperat de traficul infernal, de mizeria de pe străzi, de lipsa apei calde și de aerul poluat al Capitalei. Toate acestea fac parte din agenda publicului. Prin tehnici de marketing politic, politicienii încearcă să seducă electoratul, impunând propria viziune de dezvoltare urbană. Toate ideile compun agenda politică.
În amalgamul de promisiuni, agenda media e invadată de comunicate de presă, fără a avea roluri informative. Din discursul știrilor lipsește simpla analiză prospectivă a programelor electorale ale celor cinci candidați. Declarativ, toți vor binele cetățenilor. Dar pot fi viabile propunerile candidaților? Sunt aceștia în stare să ducă la bun sfârșit o promisiune? Au suficientă susținere politică? Nu cumva vor doar să seducă alegătorul?
Bucureștenii sunt cei mai bine informați alegători din țară. Ei nu pot fi păcăliți. Au al șaselea simț, când e vorba despre organizarea cetății. După ce a dat un “vot împotrivă” (nu Nicușor Dan a câștigat, ci a pierdut Gabriela Firea, fiind sabotată de propriul partid), în 2020, corpul electoral suferă de o depresie colectivă: “Niciunul nu e mai bun decât celălalt. Toți mint.”
Bucureștenii versus sectanții ”nicușorismului”
Marea durere a cetății lui Bucur e lipsa unui leadership. Există un supra-plin de directori, dar de oameni cu viziune e plină doar Groapa lui Ouatu (fosta mahala din Cimitirul Sfânta Vineri).
“Brătienii au fost respectați de români pentru ce au făcut pentru România, dar românii l-au votat, în 1946, pe Iuliu Maniu pentru ce ar fi putut să facă,” avea să mărturisească apropiaților Corneliu Coposu, poreclit Seniorul.
Situația de astăzi nu mai e despre vise, ci despre realități. “Nicușoriștii (adepții Sectei Nicușor Dan n.a.) pare că n-au ezitări, probleme sau dileme! Au doar convingeri și sunt gata de martiriu în numele Nicușorismului. Pot îndura frigul, pot sta fără apă caldă, fără parcuri, fără parcări, fără iluminat public, fără transport, fără mari proiecte, dar nu pot fără Nicușor Dan. Pentru că Nicușor i-a convins să creadă că este unul de-ai lor. Că nu este în cârdășie cu politicienii cei răi și nici nu vrea să fie. Că el nu încheie alianțe. Nu semnează pacte sau adeziuni. El e doar Al Lor. Și asta îi face pe ei să creadă necondiționat în el. Trăiesc în convingerea că toate suferințele din această lume le vor fi răsplătite înzecit pe lumea cealaltă, unde Nicușor le va da și locuri de parcare, și apă caldă, și drumuri și proiecte,” a scris Ionuț Cristache, în editorialul “București sau Nicușorești?”, publicat pe Canal 33.
Gabriela Firea are un consistent program de campanie. Conceptul “Orașul dorit de oameni” are ancore masive în realitate. “Fapte, nu vorbe” – pe contrasens cu maxima șefului ei: “vorbe, nu fapte.” Candidatul nedreptățit și faultat de propriul partid – vorbind de Firea – are de recuperat timpul pierdut de campanie. În absența sa din spațiul electoral, Nicușor Dan a avut timp să facă tumbe. Mulțumește bucureștenilor pentru că au avut înțelegere pentru imensele șantiere de aducțiune ale apei calde, fără ca cineva să le spună, în clar și de la obraz, că actualul primar a făcut lucrările contractate de Gabriela Firea și n-a terminat decât o sută din cei peste o mie de kilometri de țevi. În mintea corporatistului, el e mai mult ca perfectul.
Dacă Nicușor – “Ducele de nefăcut nimic” – are sectanții Ordinului #rezist în spatele său, Gabriela Firea are un corp masiv electoral, format din mame, dependenții de asistența socială și nu în ultimul rând de pesediști. Deci cei doi joacă deja bară la bară.
Programul de glume și de exhibiții golănești al lui Cristian Popescu-Piedone nu ține. N-are cum să prindă consistența unui vot masiv! Oamenii merg la circ să râdă de clovn, nu să-l ducă acasă, în chip de bonă sau de administrator.
Țâșnit și el pe turnantă, Sebastian Burduja, susținut de PNL, are cel mai curajos și inovativ program administrativ. Propune un proiect asemănător Washington-ului, Montrealului și metropolei Tokyo, un tunel subteran cu mai multe benzi de trafic, între nordul și sudul Capitalei, susținut de o serie de bretele de autostrăzi. Burduja poate smulge voturi de la electoratul progresist al lui Nicușor dacă are stil și rafinament de marketing politic. Marea lui problemă nu e cum să câștige funcția de primar general, ci cum să iasă neșifonat din turnirul electoral. Cum să acumuleze mai multe puncte electorale decât partidul. Ambițiosul ministru trebuie să ia jocul drept o partidă de antrenament pentru marile meciuri ce vor apărea în viața sa publică.
Cu un program extrem de consistent, profund ancorat în realitate, “Mihai Enache – alegerea de AUR” își propune lucruri simple de bun simț, cum ar fi: transformarea Casei Radio în spital, a Morii lui Assan în pavilion expozițional, reabilitarea celor 20.000 de clădiri cu risc seismic, urgentarea finalizării Planului Urbanistic General, blocat de edilul #rezist al Capitalei, de patru ani. Cel mai curajos punct lansat în dezbaterea publică este cel legat de exproprierile în interes public ale unor clădiri în ruină și reconstrucția lor pe banii primăriei sau din fonduri europene.
”Nu risipți voturile” versus ”haideți cu Secta!”
Dacă Stăpânul Antenelor l-ar convinge pe Piedone să se retragă din cursă, Firea ar avea prima șansă, zic analiștii de duzină. Nu e chiar așa. Electoratul de bâză și caterincă al lui Piedone e destul de volatil. În cazul unei lupte serioase, se ridică singur de la masa de joc. N-are nici trasoare, darmite muniție administrativă. La începutul campaniei, era soluția salvatoare a lui Nicușor Dan, edilul ce-și dorea polarizarea totală a voturilor.
Bucureștenii încă nu și-au clarificat opțiunea de vot, dar se pot inspira oricând din mesajul lui Iuliu Maniu din 1946, când PNȚCD a luat toate voturile liberalilor: “nu risipiți voturile!”.
Testul de turnesol este taximetristul. Când el a decis cu cine să voteze, luptă să convingă și clientul să-l urmeze. E o chestiune de psihologie socială, nu de patologie clinică, de gen: ”Haideți cu Secta!”
Se mai gândește cineva că un primar general nu poate face nimic fără o majoritate în Consiliul General?