Printre producţiile care vor fi prezentate pe scenele TNB se numără “Dineu cu proşti”, “Cuvântul progres rostit de mama sună teribil de fals”, “Orchestra Titanic” şi” Anonimul veneţian” propuse în prima zi de mai, şi “Călătoria”, “Casa de la ţară”, “Bolta cerească” şi “Frumos e în septembrie la Veneţia” pentru ziua de 2 mai.
„Fie că sunt iubitori de comedii, drame sau spectacole de muzică, dans şi pantomimă, ori cu un strop de romantism, spectatorii vor avea ocazia de a alege dintre cele mai cunoscute spectacole din repertoriul Naţionalului”, informează organizatorii.
În aceste spectacole, publicaul va putea vedea pe scenă artiști precum Maia Morgenstern, Oana Pellea, Horaţiu Mălăele, Claudiu Bleonţ, Marius Manole, Mircea Rusu, Tania Popa, Marius Bodochi, Ana Ciontea, Ilinca Goia, Raluca Aprodu, Gavril Pătru, Medeea Marinescu, Magda Catone, Lari Giorgescu, Dan Puric.
Străzi deschise în București
Programul ”Străzi deschise”, adică deschiderea Căii Victoria pentru oameni și închiderea traficului pentru mașini și biciclete va continua în weekendul de Paști. „Străzi deschise, București – Promenadă urbană”, cel mai amplu proiect outdoor din București transformă, a reînceput din 6 aprilie, iar evenimentele vor continua în fiecare weekend până în 13 octombrie.
În zonele temporar pietonale instaurate pe parcursul celor 7 luni în diverse puncte centrale și în cartierele Bucureștiului vor avea loc diverse momente artistice sau activități sportive. De la spectacole de teatru, demonstrații de dans, concerte stradale live la ateliere de creație pentru copii, expoziții, activități sportive și zone de joacă, organizate de instituții culturale ale orașului. Anul trecut, peste un milion de oameni au luat parte la activități.
„Culorile dezghețului”, la MȚR
Expoziţia “Culorile ‘dezgheţului’. Satul basarabean în pictura anilor 1960”, care prezintă creaţiile a 14 maeştri din stânga Prutului, care s-au remarcat prin contribuţia la înnoirea limbajului plastic al momentului, este deschisă deja la Noua Galerie de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român și va putea fi vizitată până pe 19 mai. Sunt expuse lucrări cu tematică rurală semnate de artiştii: Mihail Grecu, Valentina Rusu Ciobanu, Ada Zevin, Glebus Sainciuc, Igor Vieru, Gheorghe Jancov, Eleonora Romanescu, Olga Orlova, Elena Bontea, Sergiu Cuciuc, Sergiu Galben, Ludmila Ţonceva, Vasile Toma, Victor Tretiacenco.
Ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, a apreciat la vernisaj că expoziţia reprezintă „un proiect care documentează activitatea artistică a pictorilor de la Chişinău şi pune în evidenţă eforturile de inovare ale acestora, în contextul ‘dezgheţului’ hruşciovist din anii ’60, (…) prolific pentru lumea artei din Republica Moldova”.
Lucrări de Ghenie, adjucate pentru sume impresionante
Trei lucrări realizate de Adrian Ghenie, dintre care două ce datează de la începutul carierei sale artistice, au fost adjudecate pentru suma totală de 107.750 de euro la o licitaţia de artă contemporană organizată de Artmark. Potrivit rezultatelor licitaţiei, lucrările “Aripă” şi “Vestigiile memoriei” realizate de artist la începutul anilor 2000 au fost cumpărate la 42.500 de euro, respectiv la 60.000 de euro. Cea de-a treia, realizată în anul 2020 şi intitulată “Stephane Mallarme”, offset-ul unui colaj inspirat de cunoscutul poet simbolist francez, a fost adjudecată la 5.250 de euro. Adrian Ghenie este unul dintre artiştii români ce s-au impus în ultimii zece ani pe piaţa internaţională de artă.