Într-o apariție editorială recentă semnată ZYX Books, cititorii români fac cunoștință cu Maria Ressa, o mână de femeie, la propriu, la cei 1,57 metri pe care îi măsoară, dar cu un curaj invers proporțional, dacă se poate spune așa, cu apariția ei fizică. Altfel nu se poate explica cum a fost posibil să îi țină piept nimănui altcuiva decât lui Rodrigo Duterte, un om care a declarat că el, personal, a ucis presupuşi infractori pe vremea când era primar, pentru a da exemplu poliţiei locale.
Mai mult, într-o istorie personală care amintește cumva de cea a lui Aleksei Navalnîi, Ressa, care a studiat în America și care putea foarte bine să rămână acolo, a ales totuși să revină în Filipine, o țară unde dictatura este la ordinea zilei, iar libertatea presei aproape că nu există. Acesta este de altfel și motivul pentru care jurnalista a ales să fondeze portalul de știri online Rappler, care a ajuns de altfel ținta omului amintit mai sus, Rodrigo Duterte.
Cum să înfrunți un dictator
În altă ordine de idei, însă, în cartea amintită, “Cum să înfrunți un dictator”, Maria Ressa chestionează la modul cel mai aplicat felul în care rețelele sociale au ajuns să distorsioneze percepția publică și chiar să ajungă să influențeze rezultatele alegerilor, un lucru cu atât mai important având în vedere anul electoral în care ne aflăm, iar aici bineînțeles că trebuie remarcat timing-ul perfect în care apare cartea.
Autoarea, prin urmare, ne transmite un mesaj extrem de important într-o perioadă în care dezinformarea se face simțită la cote maxime, în care armatele de troli și uneori de boți lucrează la turație maximă și în care, în fine, aceia care nu au discernământ în mediul online, care nu știu cu alte cuvinte cum să interpreteze anumite mesaje aruncate în hăurile marelui internet, vor ajunge, din păcate, victimele actorilor politici rău intenționați.
Maria Ressa nu se oprește însă aici, pentru că pe parcursul cărții ea chiar descrie instrumentele de care are nevoie un jurnalist pentru a face diferența în societate, un lucru, din nou, foarte necesar având în vedere vremurile pe care le traversăm și în care informația de calitate cu greu poate fi cernută din noianul de balast informațional.
“Cum să înfrunți un dictator”, prin urmare, este o carte mai mult decât necesară în anul electoral 2024, an în care vom ajunge din nou să ne dușmănim unii cu ceilalți pentru preferințele noastre politice și care, în final, ar putea să arate cu totul diferit față de momentul actual. Iar lectura cărții Mariei Ressa, credeți sau nu, poate influența felul în care acest an greu se va prezenta atunci când vom trage linie la finalul lui 2024.
Cine crede că scenariul Cambridge Analytica nu se poate repeta, se înșeală
Volumul “Cum să înfrunți un dictator”, al autoarei Maria Ressa, readuce în memoria publică scandalul Cambridge Analytica, izbucnit în plin an electoral 2016, și care a avut ca protagonist firma care a lucrat pentru campania de atunci a lui Donald Trump, dar și pentru Leave.EU. Campanie care a dus, în cele din urmă, la Brexit, a fost, pentru cei care își aduc aminte, una dintre cele mai ample operațiuni de dezinformare duse vreodată.
Câteva cifre: datele personale a până la 87 de milioane de utilizatori Facebook au fost achiziționate prin intermediul a 270.000 de utilizatori care au folosit o aplicație numită “This is Your Digital Life”, lucru care a dus, în cele din urmă, la targetarea foarte precisă a acestora, pe baza preferințelor și simpatiilor lor, cu mesaje politice părtinitoare, sau, în cel mai bun caz, trunchiate.
Un astfel de scenariu se poate repeat oricând și în 2024, cu consecințe greu de prevăzut, având în vedere că acum mizele sunt mult mai mari: pe de o parte alegerile din SUA, iar pe de alta însăși ordinea mondială, care cu greu va mai rezista unei noi campanii de o asemenea amploare.