Cele mai recente sondaje CURS și Avangarde, intrate în analiza politică a competitorilor pentru Primăria Capitalei, scot la iveală faptul că bazinele electorale tradiționale sunt foarte radicalizate în București, certificând în același timp tendința alegătorului bucureștean de a opta mai degrabă pentru un tehnocrat decât pentru un candidat de partid.
Concret, cercetările sociologice mai sus amintite configurează un top 3 al candidaților tehnocrați la Primărie – 1. Piedone, 2. Nicușor Dan și 3. Mihai Enache – ”alterat” doar de exprimarea unei susțineri politice a bazinului captiv PSD pentru Gabriela Firea, fapt care îl trimite pe fostul primar general să împartă locul secund al podiumului cu actualul edil al Bucureștiului.
Dincolo de cărțile lor de vizită, însă, cele două nume principale de pe tabloul competitorilor la Primăria Capitalei, percepute de bucureșteni ca fiind ”tehnocrați”, Cristian Popescu Piedone și Nicușor Dan, se află într-o zonă de aparentă stagnare la nivel de cotație a eligibilității, primul din pricina stilului de ”gherillă administrativă” pe care îl practică iar cel de-al doilea din cauza uzurii survenite neîndeplinirii promisiunilor electorale din 2020.
Mihai Enache, propunerea AUR pentru Primăria Municipiului București, este tehnocratul cu cea mai mare creștere electorală în ultimele luni
În vârstă de 35 de ani, Enache a absolvit Facultatea de Administrație Publică și cea de Drept, precum și un program de masterat în Administrație Publică și Dezvoltare Durabilă. Are o experiență de 8 ani și jumătate în administrația publică locală, perioadă în care a gestionat proiecte pentru bucureșteni cu bugete în valoare de peste 250 de milioane de euro.
CV-ul administrativ al lui Mihai Enache include funcțiile de director executiv la Direcția de Dezvoltare din Primăria Sectorului 4, Șef al Serviciului de Investiții, Direcția Investiții și Achiziții Publice la Primăria Sectorului 4, Șef Serviciu de Strategii și Politici de Dezvoltare Durabilă, Direcția de Dezvoltare Durabilă, Primăria Sectorului 5 și expert la Direcţia Managementul Proiectelor din Primăria Sectorului 3.
Contribuțiile sale notabile includ stația de metrou Tudor Arghezi, Spitalul de Stomatologie de pe Șoseaua Olteniței, Amfiteatrul Facultății de Medicină Dentară și Stația de Pompieri din Berceni.
Din perspectiva programelor politice gestionate, Mihai Enache este managerul de proiect al Caravanei medicale AUR, proiect care, potrivit datelor de pe paginile de socializare ale formațiunii, a oferit asistență medicală în 90 de localități din 29 de județe, pentru circa 17.000 de români.
Potrivit programului său „București, Capitala noastră”, printre măsurile pe care le propune candidatul AUR se află și eliminarea inscripțiilor și afișajului de pe clădirile de patrimoniu și monumente, desființarea primăriilor și consiliilor locale de sector, extinderea orașului până la limita autostrăzii A0, modernizarea parcurilor Cișmigiu, Herăstrău, Tineretului și Carol și construirea unui spital nou de pediatrie.
Model de administrație – Biroul Unic pentru avize și autorizări
Unul dintre proiectele cele mai ambițioase ale tehnocratului Mihai Ene, candidat la Primăria Capitalei, vizează, sub titulatura ” O singură instituţie, un singur aviz”, înfiinţarea unui birou unic de avizare și autorizare în cadrul Primăriei Generale și a instituţiilor din subordinea Consiliului General, în condițiile în care astăzi, pentru o autorizaţie de construire sau o autorizaţie de funcționare pentru o firmă, emit avize mai multe direcții și instituții ale Primăriei Generale și ale Consiliului General, birocrația densă dând naștere la întârzieri considerabile și prejudicii incontestabile pentru solicitanți.
Biroul unic, gândit de Mihai Enache, ar urma să se formeze prin detașare de personal de la instituţiile avizatoare, și nu prin noi angajări, și ar avea și menirea de model funcțional pentru întreaga țară.