Noua dispută între EPPO și guvernul croat condus de Andrej Plenkovic are legătură cu așa-zisul „caz de la Facultatea de Geodezie”.
Potrivit portalului croat de știri Telegram, care a scris prima oară despre acest dosar, ministrul croat al culturii Nina Obuljen Korzinek a ordonat efectuarea de plăți în valoare de 2,5 milioane de euro destinate Facultății de Geodezie din Zagreb pentru cartografierea 3D a unor clădiri afectate de cutremurele în serie care au lovit Croația la sfârșitul anului 2020.
Plățile au fost făcute fără licitație publică iar procurorii europeni afirmă că lucrările au fost supraevaluate de mai multe ori. EPPO a inculpat la finele anului trecut 29 de persoane și o companie sub suspiciunea de fraudă cu fonduri europene.
Procurorii au descins la sediul ministerului culturii de la Zagreb la sfârșitul lunii ianuarie.
Însă guvernul lui Plenkovic afirmă că plățile făcute către Facultatea de Geodezie au provenit din fonduri ale statului croat, nu bani europeni. Plenkovic și Korzinek au subliniat din nou acest lucru luni.
„A fost stabilit fără urmă de îndoială că nici măcar un singur cent din bugetul comun al UE nu a fost cheltuit sau plătit pentru proiectul de cartografiere 3D. Acest lucru ne spune că banii sunt din bugetul croat, ceea ce înseamnă că Uskok (n.r. parchetul anticorupție al Croației) este responsabil de caz”, a declarat Plenkovic.
Korzinek a declarat la rândul ei că este în interesul guvernului croat să ancheteze „dacă cineva a gestionat greșit sau a intenționat să folosească în alte scopuri bani alocați pentru reconstrucție și măsuri de urgență”.
Kovesi spune că guvernul croat încearcă să ridice o „perdea de fum”
Însă procurorii EPPO au declarat de mai multe ori în ultimele luni că au jurisdicție asupra acestui caz și că nu intenționează să renunțe la anchetă.
Kovesi a intervenit personal în dispută în timpul weekendului, afirmând într-un interviu difuzat duminică de televiziunea croată N1 că este vorba de un caz clasic de „ridicare a unei perdele de fum”.
„Dacă trebuie să comentez, aș face referire la experiența mea anterioară din România. Am văzut deja o astfel de mutare. Este un exemplu de manual de politicieni care creează o perdea de fum în fața cetățenilor: ‘Dragi cetățeni, nu contează dacă a existat fraudă, întrebarea este cine este responsabil [de anchetă]’”, a declarat Kovesi pentru N1, după ce a fost întrebată despre acest subiect.
Plenkovic și ministrul său al culturii au respins această evaluare în cadrul comentariilor făcute doar o zi mai târziu, însă opoziția croată afirmă că premierul și partidul său HDZ se tem că Korzinek ar putea fi arestată.
Croația urmează să organizeze anul acesta alegeri locale, prezidențiale și europarlamentare.