Practic, imagine confirmă faptul că regimul de la Kiev, din ce în ce mai încercat pe fronturile naționale din cauza penuriei de muniții și tehnică de luptă, este totuși apt pentru a-și susține militar strategiile diplomatice, susținând, în cazul de față, armata guvernamentală din Sudan, în luptele împotriva miliției RSF, susținute de mercenarii ruși de la ”Wagner”.
Ziarul ”Kyiv Post” a publicat o filmare care pretinde că arată interogatoriul unui mercenar rus Wagner capturat de către o unitate de informații militare ucrainene din Sudan. Bărbatul este legat la ochi și se identifică drept „soldat” de la „PMC Wagner”, apoi susține că este unul dintre cei 100 de bărbați care s-au deplasat din Republica Centrafricană la Khartoum, capitala Sudanului, „pentru a răsturna guvernul local”.
Scena susține astfel o declarație din mai 2023 a șefului serviciilor de informații militare Kyrylo Budanov, anume aceea că Ucraina „va elimina toți criminalii de război ruși din lume, indiferent unde se află”. În septembrie anul trecut, când CNN a raportat despre implicarea Ucrainei în atacurile cu drone împotriva RSF, Budanov a confirmat indirect postarea făcând referire la citat. Tot în septembrie, președintele ucrainean Volodimîr Zelensky a declarat că s-a întâlnit cu șeful juntei sudaneze, Abdel Fattah al-Burhan. „Am discutat despre provocările noastre comune de securitate, în special despre activitățile grupurilor armate ilegale finanțate de Rusia”, a spus Zelensky. La acea vreme, revista Forbes atribuia și Ucrainei mai multe acte de sabotaj împotriva RSF, inclusiv la Khartoum.
Rusia, între febra aurului sudanez și recordurile vânzărilor de arme în Africa
Pentru Ucraina, Sudanul este relevant nu doar ca un semnal de forță foarte necesar împotriva Rusiei. De la anexarea Crimeei în 2014, Rusia a răspuns sancțiunilor occidentale prin jefuirea aurului din Sudan, al treilea mare producător din Africa. Până la începutul războiului din Sudan în aprilie anul trecut, Kremlinul a furnizat arme atât armatei, cât și RSF, scoțând ilegal din țară aproximativ 30 de tone de aur în fiecare an – cam atât cât exportă Sudanul în mod oficial. Wagner este acum ferm de partea RSF, care continuă să controleze cele mai profitabile mine din vestul țării. Potrivit unor surse diplomatice, aurul este în Rusia prin intermediul Emiratelor Arabe Unite (EAU), principalul aliat al RSF, deși statul din Golf neagă acest lucru.
După începutul războiului din Ucraina în februarie 2022, Kievul a fost îngrozit de marea influență a Kremlinului în Africa. Aproximativ jumătate din țările africane s-au abținut de la votul asupra rezoluțiilor ONU împotriva Rusiei. Relațiile apropiate din epoca Războiului Rece nu s-au răcit după prăbușirea Uniunii Sovietice, așa cum se presupunea în general. În plus, Rusia a stabilit mai mult de o duzină de noi cooperări militare în ultimul deceniu și este lider de piață pe continent, cu 26% din livrările oficiale de arme către statele africane.
Ucraina nu poate ține pasul cu Rusia nici când vine vorba de soft power. Are ambasade doar în unsprezece din cele 54 de țări africane. Rusia, pe de altă parte, are ambasade în 47. Kremlinul a investit recent în centre culturale și a extins programele de burse. Elita politică de pe continent este venerabilă în multe locuri, iar mulți dintre liderii africani și-au terminat studiile în Uniunea Sovietică sau au fost pregătiți acolo pentru lupta de eliberare.
Ucraina și-a manifestat doar răzleț prezența în Sudan
Ultimele rapoarte despre succesele ucrainene împotriva lui Wagner în Sudan nu pot fi verificate independent. Deși unii consultanți militari susțin că Wagner și-a retras toate forțele din Sudan la scurt timp după începutul războiului, șeful unei organizații sudaneze pentru drepturile omului, cu legături directe cu RSF, a raportat sub annimat o prezență rusă cel puțin în Darfurul controlat de RSF.
De asemenea, nici rapoartele anterioare despre operațiunile cu drone ucrainene împotriva lui Wagner în Sudan, nu au putut fi autentificate fără îndoială, deși mai multe imagini cu astfel de operațiuni au fost difuzate până acum de la „Kyiv Post”, care, la rândul său, amintea ca provenineță serviciul de informații militare ucrainean. Abia în august anul trecut, agenția de știri de stat rusă Ria a confirmat astfel de activități în Sudan ale soldaților ucraineni, anunțând că „luptătorii ucraineni pregătiți de MI6 britanic” sunt pe cale să plece „pentru a contracara dezvoltarea cooperării dintre Africa și Rusia”.
Până în prezent, mercenarii ”Wagner” au avut cea mai puternică prezență în Republica Centrafricană. Peste 1.000 de mercenari sunt staționați aici pentru a extrage diamante și, de asemenea, pentru a-l proteja pe președintele Faustin-Archange Touadéra. Infrastructura elaborată construită acolo, inclusiv un centru de formare, este considerată inima afacerii africane. În urmă cu câteva luni, site-ul de știri Africa Intelligence a raportat că Touadéra a semnat un acord-cadru cu compania militară americană Bancroft pentru a-și diversifica aranjamentele de securitate. Compania, care are deja experiență în Somalia, a confirmat acum „discuțiile” corespunzătoare. Kremlinul va fi probabil îngrijorat de amenințarea de a-și pierde monopolul în această industrie murdară.