La câteva zile de la revenirea Aeroportului Chișinău, șefa statului a venit cu mai multe solicitări către instituții, inclusiv dezvoltarea acestuia, astfel încât țara să fie conectată la spațiul economic european, iar cei care l-au preluat ilegal să fie pedepsiți.
Președinta, Maia Sandu, a înaintat solicitările în cadrul unui briefing de presă susținut în incinta Aeroportului Internațional Chișinău, revenit de la sfârșitul lunii trecute în proprietatea statului.
,,Solicit instituțiilor statului să se asigure că bunul preluat este inspectat și neregulile depistate sunt documentate. Solicit să fie revizuită taxa de nouă euro per pasager în sensul reducerii maxime a acestei taxe, solicit APP-ului, administrației aeroportului să asigure funcționarea optimă de acum înainte, așa încât cetățenii să beneficieze de mai multe rute spre mai multe destinații la prețuri accesibile. Aeroportul trebuie să devină un nod regional care asigură infrastructura necesară pentru ca Moldova se conecteze mai mult la spațiul economic european”, a declarat Maia Sandu, menționând că persoanele implicate în preluarea ilegală a aerogării să fie pedepsite, conform legii.
Maia Sandu: Șor susținut de Plahotniuc a furat
Mai exact, aerogara a fost recuperată de la Ilan Șor, un politician fugar, care ar fi reușit să se aleagă cu bunul statului datorită susținerii oligarhului fugar, Vladimir Plahotniuc. Nici unul din ei nu a venit cu o reacție la cele declarate de lidera de la Chișinău.
,,În 2013 prin tranzacții mincinoase, Șor susținut de Plahotniuc a furat de la cetățeni Aeroportul Internațional Chișinău, luându-l în concesiune pentru 49 de ani. Ca urmare acestei scheme, statul adică noi, cetățenii, am pierdut venituri în valoare de 1,6 miliarde de lei. Au trecut nouă ani, în acești ani, cetățenii Republicii Moldova au dat un răspuns clar că țara noastră nu este de vânzare. A trebuit să mergem în instanță ca, într-un final, să ne asigurăm că Aeroportul Internațional Chișinău este recuperat de la hoți. Azi se face dreptate, Aeroportul Chișinău este, din nou, al statului, adică al cetățenilor. Această dreptate este în primul rând meritul vostru al oamenilor cinstiți ai Moldovei”, a menționat președinta.
Operaţiunile şi managementul Aeroportului Internaţional Chişinău au fost transferate către Avia Invest în noiembrie 2013, în baza unui parteneriat public-privat, fiind prevăzute administrarea şi investirea a 250 de milioane de euro în modernizarea sa.
Ulterior, Agenția Proprietăți Publice (APP), o instituție din Republica Moldova a reziliat contractul de concesionare a activelor și terenului aferent ale aerogării, motivând că firma nu își îndeplinise angajamentele contractuale.
Cerute despăgubiri de sute de milioane de euro
Acum trei ani, firma Komaksavia Airport Invest Ltd, cea care gestionează Avia-Invest, a cerut de la stat despăgubiri de peste 880 de milioane de euro, dându-l în judecată la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Magistrații instanței străine au respins cererea și i-au acordat Republicii Moldova o sumă de peste 216.000 de euro, drept compensație pentru cheltuielile procesului de arbitraj internațional.
În luna noiembrie a anului trecut, magistrații Curții de Apel Chișinău au menținut rezilierea contractului de concesionare. Hotărârea a fost calificată drept ilegală de reprezentanții Avia Invest, adică a companiei care gestiona aerogara și care ar fi controlată din umbră de Ilan Șor.