Această decizie a fost luată în cadrul celei de-a noua reuniuni a Comisiei comune pentru integrare europeană dintre parlamentul Republicii Moldova şi parlamentul României.
Potrivit deciziei, noul departament urmează să activeze în subordinea parlamentului României şi să ofere consultanţă parlamentului Republicii Moldova şi altor instituţii de la Chişinău în vederea accelerării ritmului reformelor interne necesare aderării la Uniunea Europeană.
La finalul reuniunii, desfăşurată la Chişinău, a fost adoptată o rezoluţie prin care se constată că „că anul 2023 este foarte important pentru valorificarea ferestrei de oportunitate acordate Republicii Moldova”.
Documentul subliniază importanţa asigurării accesului Moldovei la instrumentele financiare înainte de aderarea la UE şi mai precizează că „obiectivul strategic al Moldovei rămâne obţinerea unei decizii unanime a statelor membre ale Uniunii Europene de a începe negocierile de aderare până la sfârşitul anului 2023”.
Comisia comună pentru integrare europeană dintre parlamentele Republicii Moldova şi României a fost înfiinţată în 2010. Este formată din zece deputaţi de fiecare parte.