”Una dintre principalele cauze ale crizei acute în economia R. Moldova o reprezintă prețurile la resursele energetice, care depind de relațiile cu Rusia. Vreau să atrag atenția că Ungaria, Serbia și alte țări europene cumpără gaze la prețuri de câteva ori mai mici decât R. Moldova. Întotdeauna am pledat pentru extinderea cooperării cu CSI, Uniunea Economică Eurasiatică și relații strategice cu Rusia, întrucât fără asta țara noastră nu va supraviețui economic, social și energetic” a declarat Dodon.
El a menționat că, după venirea la putere a președintelui Maia Sandu și a PAS, R. Moldova a devenit a doua țară după Ucraina care nu participă la ședințele CSI și a blocat colaborarea cu Rusia, deși aceste legături ar fi permis să fie rezolvate mai multe probleme, în primul rând cele economice. Aceste decizii, a subliniat fostul președinte, au dus la faptul că exportatorii moldoveni de producție agricolă au pierdut piețele de desfacere, au crescut prețurile la gaz și alte resurse energetice cumpărate din Rusia, iar economia R. Moldova se află în cea mai gravă criză din ultimii ani.
”O astfel de politică decurge în conformitate cu ordinele unor grupuri venite din exterior și se bat cap în cap cu interesele țării. Uneori, sunt numit politician pro-rus, deși eu sunt pro-moldovean și consider că țara noastră mică, în Constituția căreia este indicat statutul de neutralitate, trebuie să aibă relații de prietenie și să dezvolte relațiile atât cu Vestul, cât și cu Estul. Dar cu Rusia trebuie să construim relații de parteneriat strategic, în ciuda situației complicate în care ne află din cauza conflictului din Ucraina” a declarat Dodon pentru TASS.
Amintim că, potrivit unei investigații realizate de Centrul Dossier și RISE Moldova, Uniunea de afaceri moldo-rusă, condusă de Igor Dodon și sprijinită de Kremlin, urma să devină un instrument de influență asupra conducerii R. Moldova. Igor Ceaika a fost persoana de legătură între Igor Dodon și FSB-ul rus. Anume Ceaika, împreună cu Dmitri Peskov (purtătorul de cuvânt al lui Putin – nota red.) intenționau să o slăbească pe Maia Sandu și să întoarcă R. Moldova sub influența Kremlinului.
„Trebuie de găsit o soluţie tehnică. Dacă procurăm energie electrică de la români, iar pentru asta trebuie să le spunem mulțumesc, tot ei ne scapă, chiar dacă e mai scump. Trebuie să vedem tehnic cum să nu fim afectați, malul drept al Nistrului, măcar”, spunea Igor Dodon cu o lună în urmă.