Elena Udrea a fost prezentă prin videoconferință, marți, 6 septembrie, la Curtea de Apel București, care trebuia să dezbată ultimul termen în Dosarul Hidroelectrica, în care fosta ministră a Turismului este judecată pentru banii primiți de la afaceristul Bogdan Buzăianu.
Avocații Elenei Udrea – Sonia Uscov și Veronel Rădulescu – au primit un „ajutor” neașteptat din partea judecătoarei Corina Ciobanu, care a trecut peste cererile de sesizare a Curții Constituționale și peste cererea de încetare a procesului penal ca urmare a intervenirii termenului de prescripție și a ridicat, din oficiu, o problemă de drept care ar putea-o salva pe Udrea de restul dosarelor din România.
Magistratul a întrebat-o pe Elena Udrea dacă s-a prevalat sau nu de „regula specialității” în fața instanței din Bulgaria, în momentul în care a fost extrădată.
Elena Udrea, juristă, a intuit despre ce e vorba, dar s-a făcut că „plouă”: „Nu știu despre ce este vorba”.
Judecătoarea i-a explicat că, potrivit regulii specialității, o persoană solicitată de un stat nu poate fi judecată pentru alte fapte în afara celor pentru care se solicită extrădarea.
Or, extrădarea Elenei Udrea din Bulgaria s-a dispus în vederea executării pedepsei din Dosarul Gala Bute, nicidecum pentru judecarea ei în dosarul Hidroelectrica sau cel al campaniei electorale din 2009.
Astfel, CAB a dispus amânarea procesului pentru data de 17 octombrie și efectuarea unei adrese către Tribunalul din Blagoevgrav, pentru ca instanța din Bulgaria să precizeze limitele extrădării Elenei Udrea.