La 11 august, Comitetul Executiv al Găgăuziei a discutat despre recenta interdicție a agenției guvernamentale ruse Rosselkhoznadzor privind furnizarea de produse agricole din 31 de regiuni ale Moldovei.
Andrei Dimitroglo, șeful complexului agroindustrial din Găgăuzia, a declarat că această situație este foarte neplăcută pentru regiunea autonomă.
“Autoritățile din Găgăuzia ar trebui să construiască în mod independent relațiile cu Rosselkhoznadzor pe baza experienței din trecut. Noi, comitetul executiv al Găgăuziei, vom contacta direct Rosselkhoznadzor, urmând exemplul anilor precedenți, când a existat și o interdicție”, a declarat oficialul.
Vlah a instruit departamentul să înceapă să pregătească documentele pentru a depune cererea la Rosselkhoznadzor.
“A existat o experiență când am cerut direct o comisie să vină la noi, să meargă pe câmpurile noastre. Ei au studiat acolo, au efectuat analize și, în consecință, la fața locului au dat o evaluare a stării fructelor și legumelor noastre și dacă livrările pe piața rusă. Să pregătim un document pe care îl vom trimite pentru a invita o comisie la noi”, a spus ea.
La 5 august, autoritățile din Găgăuzia au criticat Chișinăul pentru eforturile insuficiente de a ajunge la un acord cu Gazprom privind reducerea prețului la gaze pentru Moldova.
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a recunoscut în cadrul emisiunii postului de televiziune Moldova1 că interdicția de livrare a produselor agricole moldovenești către Rusia ar putea fi de natură politică.
“Noi știm că de multe ori anterior au fost impuse restricții la exporturile noastre pe piața rusă din motive politice. Anterior, acest lucru se făcea în mod regulat, inclusiv pentru vinuri, fructe și legume”, a spus el.
Potrivit lui, “Moldova produce fructe și legume de foarte bună calitate și cucerește noi piețe”. În special, “piața UE este foarte exigentă în ceea ce privește calitatea produselor”, dar până în prezent UE nu a avut plângeri cu privire la fructele și legumele moldovenești.
“Prin această prismă, aș vrea să văd interpretarea noilor declarații venite de la Rosselkhoznadzor, de la organele care au posibilitatea să analizeze dacă aceste acuzații sunt adevărate sau nu”, a spus Popescu.
El a subliniat că “diversificarea piețelor pentru produsele moldovenești este acum o prioritate”.
La 10 august, prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a însărcinat departamentele specializate să rezolve problema exportului de produse vegetale în Rusia.