Ungaria face bani în contextul războiului din Ucraina
„Ungurii au profitat de situaţia creată de războiul din Ucraina şi au venit cu nişte argumente aparent corecte, cum că nu pot aduce altfel ţiţei (decât din Rusia – n. red.), în ciuda sancţiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană. Ştim că Ungaria a obţinut o derogare de la UE privind importul de petrol rusesc, dar aceste decizii nu ar trebui să creeze avantaje economice unor companii, în detrimentul altora”, a declarat expertul în energie Dumitru Chisăliţă.
Acesta a precizat că poate n-ar folosi chiar termenul de profit, dar clar ungurii au un avantaj: „Nu este corect să iei o decizie de aplicare a unor sancţiuni, iar unii să obţină avantaje de pe urma lor. Ar fi trebuit găsit un plan, astfel încât Ungaria să primească combustibil din România sau Bulgaria. Dar ungurii au ştiut să câştige de pe urma războiului Rusiei cu Ucraina”.
Jocul dublu al lui Viktor Orban: Ungaria ia țiței de la ruși și bani de la UE
Mol România primeşte combustibilul din Ungaria, de la rafinăria Duna din Budapesta. Rafinăria folosește țiței rusesc adus prin conducta ”Druzhba” (”Prietenia”). Tocmai de aceea, Budapesta s-a străduit și a reușit să obțină o excepție de la embargoul UE pe petrolul rusesc, așa încât acesta să nu vizeze țițeiul transportat prin conducte.
Dar, dincolo de depedența sa de resursele energetice rusești, Ungaria s-a opus și altor măsuri UE, de exemplu sancționării Patriarhului Kiril al Moscovei. Asta a determinat vocile critice să susțină și mai păsat că, de fapt, la mijloc e prietenia premierului ungar Viktor Orban cu Vladimir Putin, liderul de la Budapesta făcând jocurile președintelui rus în UE.
Situația s-a văzut clar ca apa și la Kiev. Luna trecută, Olena Zerkal, unul dintre consilierii ministrului ucrainean al Energiei, a amenințat voalat Ungaria că o va lăsa fără gazul rusesc dacă mai continuă jocul dublu. Nici n-ar fi greu, căci conducta Druzhba trece chiar prin Ucraina.
„Ungaria exploatează situația, iar noi și Uniunea Europeană îi oferim posibilitatea de a face acest lucru. (…) Este la latitudinea guvernului (ucrainean) și a președintelui (ucrainean să decidă dacă vrem să vorbim cu Orban în limbajul în care el vorbește cu Uniunea Europeană, dacă suntem pregătiți să facem acest lucru”, a mai spus Zerkal.