Ministrul federal german de externe, Annalena Baerbock, avertizează asupra unei crize alimentare, în special în Africa și Orientul Mijlociu, ca urmare a războiului din Ucraina. 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în prezent în porturile ucrainene, a declarat Baerbock la începutul consultărilor de trei zile ale miniștrilor de externe G7, joi, la Weißenhaus, de la Marea Baltică.
”Este nevoie urgent de aceste cereale, mai ales pentru cei mai săraci dintre săraci. Fac acest apel către cele șapte cele mai bogate democrații din lume, pentru a nu dezamăgi aceste țări, și trimitem un semnal clar astăzi: vă vedem, vă auzim și vă sprijinim”, a spus Barbock.
Ministrul federal german de externe este de părere că scopul președintelui rus Vladimir Putin este acela de a împărți comunitatea mondială prin războiul său de agresiune. „Ne opunem aici, în această formulă de Grup al celor 7”, a mai anunțat Baerbock, cei șapte miniștri de externe urmând să discuta despre cum ar putea fi eliberate din nou porturile din Ucraina și cum ar putea fi livrate cerealele către milioane de oameni din țările lumii.
Grupul celor Șapte (G7) reprezintă un forum internațional al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii. Împreună, acestea, deși cuprind doar aproximativ 14% din populația lumii, însumează 60% din produsul intern brut la nivel mondial. De asemenea, ele totalizează aproximativ 72% din cheltuielile militare din lume, iar patru din cele șapte, adică Franța, Rusia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii dețin peste 95% din armamentul nuclear al lumii.
Principalul domeniu de activitate al grupului G7 este economia mondială.
Între 1997 și 2014, G7 a fost cunoscut ca “Grupul celor Opt” (G8), format din țările G7 plus Rusia. Pe 2 martie 2014, din cauza implicării Rusiei în conflictul din Ucraina, participanții din șapte țări (fără Rusia), împreună cu reprezentanții Uniunii Europene și ai Comisiei Europene, au suspendat participarea la summit-ul din Sochi și în schimb s-au întrunit la Bruxelles în formatul G7, efectiv excluzând Rusia din acest grup. Din 2014 și până în prezent grupul G8 efectiv cuprinde șapte state și UE ca al optulea participant, Germania deținând în momentul de față președinția G7.
La Weißenhaus erau așteptați și ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba și șeful ministerului de externe din Moldova, Nicu Popescu. Moldova se învecinează cu Ucraina și se teme de o invazie rusă, cu trupe rusești staționate deja în provincia Transnistria. De asemenea, țara a primit un număr mare de refugiați din Ucraina.
În timpul vizitei sale de marți la Kiev, Baerbock a reafirmat solidaritatea fermă a Germaniei cu Ucraina. Ministrul a fost primul reprezentant al guvernului german care a călătorit în Ucraina de la începutul războiului pe 24 februarie. După o conferință video, duminică, șefii de stat și de guvern ai G7 și-au declarat sprijinul pentru oprirea importurilor de petrol din Rusia. Miniștrii de externe G7 vor de asemenea să adopte o declarație comună sâmbătă.