În data de 15 aprilie are loc la București o ședință a Comisiei mixte a parlamentelor României și Republicii Moldova pentru integrarea europeană. Deputații au adoptat deja o rezoluție privind sprijinul politic pentru aderarea Republicii Moldova la UE, transmite serviciul de presă al parlamentului.
„Salutăm decizia Moldovei de a solicita aderarea la UE, precum și primirea chestionarului Comisiei Europene. Susținem finalizarea rapidă a procedurilor necesare integrării europene și suntem gata să oferim tot sprijinul posibil guvernului Republicii Moldova. Susținem reformele și dezvoltarea proceselor democratice în Moldova și, de asemenea, facem apel la recunoașterea cât mai curând posibil a perspectivelor europene ale țării, pe baza progreselor înregistrate”, se arată în rezoluție.
De asemenea, participanții la întâlnire au cerut continuarea dialogului dintre Republica Moldova și România, care, potrivit deputaților, va permite Moldovei să primească un sprijin larg în rândul țărilor UE la nivel politic, diplomatic și instituțional. „Integrarea europeană este un obiectiv strategic pentru ambele țări”, sunt siguri membrii comisiei.
În plus, participanții la întâlnire au condamnat invazia militară a Rusiei în Ucraina. „Ne exprimăm solidaritatea cu poporul ucrainean, victime ale agresiunii ruse”, a menționat comisia.
Din delegația Parlamentului Republicii Moldova au fost deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate Petr Frunze, Vladimir Bolea, Veronica Roșca, Mihail Druță, Sergiu Lazarencu și deputați din blocul PCRM-PSRM Grigory Novak și Alla Darovanna.
Aderarea Moldovei, sprijinită alături de aderările Ucrainei și Georgiei
Anterior, la începutul lunii martie, Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că România sprijină pe deplin integrarea europeană a Ucrainei, Moldovei și Georgiei, după ce președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a semnat o cerere de aderare a Ucrainei la UE pe 28 februarie.
„România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, Moldovei și Georgiei în Uniunea Europeană”, a scris Iohannis pe Twitter.
Președintele României a mai spus că locul acestor parteneri UE este în familia europeană. „România va face tot posibilul pentru ca acest lucru să devină realitate”, a spus Iohannis.
Alătiri de Iohannis, președinții Poloniei, Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei și Sloveniei au cerut intrarea rapidă a Ucrainei în UE.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat pe 28 februarie că acum, mai mult ca niciodată, este important ca Republica Moldova să accelereze procesul de integrare în UE. După cum a remarcat Sandu, evenimentele recente din Ucraina au confirmat încă o dată că integrarea europeană este cea mai importantă garanție de a face parte din lumea liberă.