Se caută ceasornicari, bucătari şi mecanici auto tineri şi dornici de muncă, nu cu note de 10 la şcoală.
La laboratorul de ceasornicărie elevii vor putea să facă practică zi de zi. Marile companii de lux din Elveţia vor să îi înveţe pe liceenii români că dragul de meserie înseamnă un viitor mai bun. Testul îndemânării este singurul pe care trebuie să îl treacă după ce termină clasa a opta.
Mihai Ceciu, atelier ceasuri de lux: Trebuie să fie copii care poate au cochetat cu repararea bicicletei sau cu demontarea unui calculator să coasă sau să facă goblen.
Salariile devin din ce în ce mai atractive
Piaţa muncii are un deficit de sute de mii de meseriaşi, iar salariile sunt din ce în ce mai atractive. De la o mie de euro în sus, pentru elevii care abia ies de pe băncile liceului.
Toți elevii care optează pentru învățământul dual încheie un contract în primul cu statul, dar și cu operatorii economici, care le garantează, în primul rând, o bursă de studii de cel puțin 400 de lei. Mai departe, fac practică în companii naționale sau internaționale, iar la finalul studiilor au garanția unui job bine plătit.
Zeci de licee din învăţământul dual împreună cu firme de top de pe piaţa muncii au oferte tentante la târgul de meserii din Capitală. Din păcate, în România, învăţământul profesional este un eşec din cauza prejudecăţilor. În anul școlar 2020-2021, în jur de zece mii de elevi au optat pentru învățământul profesional