Principalele declaraţii date de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, pentru Hotnews:
– Vom vedea o modificare a Codului fiscal la jumătatea anului, în urma analizei împreună cu mediul privat şi cu asistenţă FMI şi Banca Mondială, iar aplicarea să fie din 2023.
– În luna mai vor începe dezbaterile publice pe document sau părţi din acesta, astfel încât la 1 iunie să fie decizie pe ceea ce înseamnă regimul fiscal
– Pragul la microîntreprinderi o să scadă
– Anul acesta va exista o dezbatere pe introducerea impozitului progresiv. „
„În România nimeni nu ţine cont de faptul că un contribuabil are şi cheltuieli. (…) Avem şi nişte cheltuieli pe care noi nu le mai luăm în calcul: educaţie, asigurare, pensie privată. Sunt tot nişte cheltuieli” (acestea vor fi luate în calcul la impozitul progresiv n.r.)
„Nu cred că este normal să ai acelaşi impozit dacă ai mai multe proprietăţi. O maşină la o familie. Ştiţi că în Japonia, de exemplu, nu poţi să-ţi cumperi maşină dacă nu faci dovada că ai locul de parcare.(…) Eu aş propune de la a treia (maşină o taxare n.r.) ca să nu sperii că de la a doua. Evident, în urma unei analize şi a unui dialog poate să rezulte o creştere graduală de la a doua”.
– „În zona în care există o, să nu-i spun opulenţă, dar o preocupare prea intensă pentru a acumula proprietăţi, aş vedea o taxare, dar taxarea aceea n-aş vedea să se întoarcă la stat, ci către comunitatea locală”.
– Facilităţile din construcţii vor avea parte de un upgrade. În construcţii pot să apară vouchere pentru calificare, scheme care să-i ajute la retehnologizare.
– Facilitatea din IT (scutirea de impozit pe venit) ar putea fi regândită.
„ Eu îţi dau facilitatea de a nu-ţi impozita acel venit, dar fă legătura cu sursa” – La Ministerul Finanţelor este o analiză accelerată pentru impozitarea bacşişului în Horeca
– Nu se ştie încă dacă vom avea o taxă pe zahăr, dar Adrian Câciu declară: Pot să vă spun doar că nu-i taxat, ceea ce în Europa se cam întâmplă
– Urmează modificări fiscale pe energie: „În industrie sunt producători, furnizori, dar mai sunt şi cei care fac preţul. Se numesc traderi şi acolo am impresia că nu prea ne-am uitat”.
– Facilitatea celor 1.500 lei pentru creşă sau grădiniţă ar putea fi reactivată până la jumătatea anului, cu o extindere a sa şi la impozit pe venit.
– Declaraţia Unică ar putea fi simplificată. Ministrul a cerut o ANAF o soluţie de simplificare. „O aştept. Probabil după o să o mai ajustăm ca să fie şi mai simplă decât mi se va propune”.